Paşinyan: Azerbaycan sınır ihlali yaparak gerilimi tırmandırıyor

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'ın sınır ihlali yaparak bölgedeki gerilimi yükseltmekle suçladı.

Paşinyan: Azerbaycan sınır ihlali yaparak gerilimi tırmandırıyor

Ulusal güvenlik konseyine hitaben yaptığı konuşmada Azerbaycan’ı suçlayan Paşinyan, Azerbaycan’ı iki ülkenin paylaştığı Sev Gölü’nü “kuşatmaya” çalışmakla suçladı ve “Bu yıkıcı bir sızma girişimi” ifadesini kullandı. Ayrıca Paşinyan, Ermenistan ordusunun yapılan sızma girişimine karşı taktiksel manevralarla, bu girişime karşılık verdiğini söyledi.

Azerbaycan cephesi ise Paşinyan’ın iddialarına cevaben Bakü’nün bölgede gerilimin düşürülmesi konusunda taahhütlerini yerine getirmede kararlı olduğu vurgulanan açıklamada, sınır koruma muhafızlarının Azerbaycan’a bağlı Laçin ve Kelbecer’deki mevzilerin dışına çıkmadığı açıklamasında bulunuldu.

Paşinyan’ın iddialarına ilişkinABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise gelişmeleri “yakından izlediklerini” belirterek, taraflara, itidal ve gerilimin düşürülmesi çağrısı yaparken Fransa’dan Ermenistan’a destek geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı açıklamada, Azerbaycan birlikleri derhal geri çekilmeli.” dedi. Macron, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ülkesinin Ermeni halkıyla dayanışma içinde olduğunu söyledi.