Papa Irak'ta: Kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz

Papa, yarın ise Erbil ve Musul'u ziyaret edecek.

Papa Irak'ta: Kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz

Irak’ın antik Ur kentini ziyaret eden Papa, ‘Kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz’ çağrısında bulundu.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Irak’ın Zikar vilayetindeki antik Ur kentinde birlik ve beraberlik mesajı verdi, “Kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz” diye konuştu.

Papa Francis, Ur kentinde Müslüman ve Hristiyan din adamları tarafından karşılandı. Papa’nın gelişi sırasında yerel folklor ezgileri ve ilahiler çalındı.

​Buradaki konuşmasında Papa, “Birlik, beraberlik ve iman Ur’dan başladı. Biz, İbrahim’in torunlarıyız. Birbirimizi sevmeliyiz. Birbirimizden ayrı çalışmamalıyız. Bu toprakları birlikte ihya edebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Irak’taki terör saldırılarına da değinen Papa, şunları söyledi:

“Terör, dini kullanıyor. Biz de, dinin bir kılıf olarak kullanılmasına izin vermemeliyiz. Terör, tarihin bir parçası olan Irak’a da saldırdı. Din ve fikir çeşitliliğini, özgürlüğünü savunmalıyız.”

“Kardeşliğimizi güçlendirmeliyiz. Barışçıl yaşamı inşa etmeden ve birbirimize destek çıkmadan barış gelmez.”

Covid-19 salgınına da konuşmasında yer veren Papa, virüsün dayanışmayla ve mesafe kuralına uyarak yenilebileceğini vurguladı.

Katoliklerin ruhani liderinin konuşması sonrasında Müslüman ve Hristiyan din adamları tarafından ortak dualar edildi.

Ur kentindeki programın ardından helikopterle Bağdat’a hareket eden Papa, Mar Yusuf Kilisesi’ni ziyaret ederek başkentteki programını tamamlayacak. Papa, yarın ise Erbil ve Musul’u ziyaret edecek.

Papa, dün Bağdat’taki konuşmasında “Irak’a hac için geldim” demişti.

Papa Francis, bugün ilk olarak Necef’te Şiilerin dini mercisi Ayetullah Ali es-Sistani ile görüşmüştü. Dün ise 2010’da terör saldırısına uğrayan Seyyidet’ül Necat Klisesi’ne giderek Süryani ve Kildani kanaat önderleriyle görüşmüştü. Papa’yı burada coşkulu bir kalabalık karşılamıştı.

Irak’a ayak basan ilk Papa olan Francis, koronavirüs pandemisi döneminde ilk uluslararası ziyaretini Irak’a düzenledi. Tarihte Irak’ı ziyaret eden ilk Papa olan Francis’i, kırmızı halı serilen Bağdat Havaalanı’nda Başbakan Mustafa Kazımi karşıladı.

PAPA, Şİİ LİDER SİSTANİ İLE BULUŞTU

Papa, bu sabah Necef’e giderek Şii lider Ayetullah Ali Sistani ile bir araya geldi.

Ali Sistani’nin ofisinden yapılan açıklamada, Sistani’nin görüşmede Papa’ya “Büyük dini ve ruhani liderler trajedilerin önüne geçmeye çalışmakta gereken rolü üstlenebilirler. İlgili tarafları bu konularda uyararak, özellikle de büyük güçleri akla ve hikmete öncelik vermeye ve savaş dilini reddetmeye teşvik etmeliler” dediği aktarıldı.

Açıklamada, farklı dinlerin ve entelektüel eğilimler arasında hakların ve karşılıklı saygının korunması gerektiğini söylediği belirtildi.