Pandeminin ilk altı ayında 4 bin 574 sağlık emekçisi istifa etti

Sağlık Bakanlığı tarafından CHP'li Bayır’a gelen soru önergesi yanıtında, 10 Mart ile 8 Eylül tarihleri arasında 2 bin 412 hekimin istifa ettiği ortaya çıkmıştı.

Pandeminin ilk altı ayında 4 bin 574 sağlık emekçisi istifa etti

Sağlık çalışanlarının sorunları Covid-19 salgını ile katlandı. Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz eylül ayında ek ödemelere ilişkin yeni usul ve esasları belirleyen genelge yayınladı. Bu düzenleme ile asistan, eğitim görevlisi, uzman, doçent ve profesörlerin zam oranı yüzde 50’yi bulmadı, din görevlilerine yapılacak ek ödeme ise yüzde 100 olarak belirlendi. En fazla meslek hastalığına yakalanan ve hayatını kaybeden meslek grubu olan sağlık çalışanları, ekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmesi yerine erozyona uğramasını tepkiyle karşıladı.

TBMM İdare Amiri ve CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker de “Sağlık çalışanlarının tamamı bu süreçte yoğun mesai harcamakta ve virüse yakalanma riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle hiçbir ayrım yapılmadan, sağlık çalışanlarının tamamı için eşit ve yüzde 100 ek ödeme yapılması, pandemi sürecindeki emekleri ve özverileri maddi değerlerle ölçülemeyecek kadar büyük olan sağlık çalışanlarının hakkıdır” diyerek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Covid-19 servisinde çalışan ile çalışmayan ayrımı yapılmasının sağlık çalışanlarını olumsuz etkilediğini belirten Göker, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede de “Pandeminin görüldüğü tarihten bugüne istifa eden sağlık çalışanımızın sayısı kaçtır”, “Bu istifaların sebebini nasıl açıklıyorsunuz”, “Ayrımcılığa neden olduğu eleştiriler hakkındaki düşünceniz nedir”, “Ayrım nedeniyle istifa ettikleri tespitlerine ilişkin açıklamanız var mı” sorularını yöneltti.

Gelen yanıtta; salgınla ön sırada mücadele eden sağlık çalışanlarının ne kadar yıprandığı istifa rakamlarıyla açığa çıktı. Covid-19 vakasının görüldüğü 10 Mart ile 8 Eylül arasında 858 uzman tabip, 144 asistan, bin 410 tabip, 124 diş tabibi, 66 eczacı, bin 121 hemşire, bin 230 ebe, 514 sağlık memuru ve 104 diğer sağlık hizmetleri sınıfından olmak üzere toplam 4 bin 574 sağlık personeli istifa ettiği açıklandı.

Eleştiriler hakkındaki soruya gelen “Bahse konu soru önergesinde geçen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” yanıtı dikkat çekti. İstifaların sebebine ilişkin soru ise yanıtsız kaldı.

ANKA Haber’in aktardığına göre Mehmet Göker şunları söyledi:

“Bu sürecin başlangıcından şu ana kadar sağlık çalışanlarının çabası, fedakar mücadelesi elbette göz ardı edilemez. Yakınlarını görmeden, kendi canlarını hiçe sayarak bizim sevdiklerimizin canları için mücadele ettiler. Bu mücadele sırası içerisinde bir takım haklı talepleri de dile getirdiler. Ancak hükümet bu konuda kendilerini görmezden, duymazdan geldi. Bu talepleri neydi? Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce çıkarılması ve etkin kullanılması, 3600 ek göstergenin verilmesi, tek kalemde zamlı maaş ve yıpranma payının verilmesiydi. Bunlar son derece haklı taleplerdi. Çalışma şartları içerisinde daha dün mobbingten dolayı bir hekim arkadaşımız kendi canına kıydı. Toplam 4 bin 574 sağlık personeli kurumlarından istifa ettiler. Burada Sağlık Bakanı ve yetkilileri göreve davet ediyoruz. Zor şartlarda mücadele eden sağlıkçılarımızdan tek birini dahi kaybetme olasılığımız yok, böyle bir lüksümüz yok. Sağlık çalışanlarının zor şartlarını düzeltip kendilerine moral olacak istedikleri talepleri yerine getirmenizi bir an önce talep ediyoruz.”