Pakdemirli'nin 'sel' üzüntüsü: HES'ler mağdur oluyor, negatif etkileniyor

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz illerindeki sellerin HES projeleriyle ilgili olmadığını savunurken HES'lerin sellerden "mağdur" olduğunu öne sürdü

Pakdemirli'nin 'sel' üzüntüsü: HES'ler mağdur oluyor, negatif etkileniyor

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz’de yaşanan sel felaketi ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Bakan Pakdemirli, “Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta doğal afetle karşı karşıya kaldık. Meteorolojik olarak baktığımızda belki 50-100 yılda yaşanmayan afetle karşı karşıyayız. Rekor olarak bazı yağışlar kaydedilmiş. Bartın Ulusceyüpler köyünde son 24 saatte metrekareye 302 kilograma düşmüş. En düşük yağış 54 kilogram olarak kaydedildi. Kastamonu ve Bartın köylerinde çok ciddi yağışlar ile karşı karşıya kalındı.” dedi.

Kastamonu’nda bazı internet sitelerinde sel nedeninin HES ile alakalı bir problem olduğunun söylendiğini belirten Pakdemirli, HES’leri savunmak adına akıl almaz ifadeler kullandı. “Burada HES ile ilgili problem yok. ‘HES Berke Santrali’nin regülatör kapakları taşkın esnasında açılıyor ve sel bundan patladı’ diyorlar. Böyle bir durum söz konusu değil.” diyen Bakan Pakdemirli, “Genelde HES’ler selin sebebi yerine bana göre mağduru oluyor. HES’ler negatif olarak etkileniyor. Taşkına sebebiyet verecek regülatör değildir, su seviyesi şu an çok yüksek.” diye konuştu.

HES’leri aklama yönünde bir açıklamayı da Kastamonu Valiliği yapmıştı.