Pakdemirli: Bu işin herhangi bir gelişmişlikle, batı medeniyeti olmakla alakası yok, bu işin organizasyonla alakası var

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya'da yangınların son durumuna ilişkin yaptığı açıklamasında dünyadaki yangınlardan örnekler verdi. Neden kullanılmadığına yönelik tartışmalar süren THK uçaklarına ilişkin de konuşan Pakdemirli, "THK uçakları uçabilecek kapasitede değil" dedi.

Pakdemirli: Bu işin herhangi bir gelişmişlikle, batı medeniyeti olmakla alakası yok, bu işin organizasyonla alakası var

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte kameralar karşısına geçti. Pakdemirli, çıkan 71 yangından 57’sinin kontrol altına alındığını ifade etti.

Devam eden yangınlara ilişkin son durumu açıklayan Pakdemirli, “Mersin’de Aydıncık’ta bir miktar iyiye gidiş var, Silifke daha iyi durumda. Kayseri ve Muğla’da da iyiye gidişler var. Muğla’da da Marmaris’teki yangında ufak hasarlar var ancak yerleşim yerlerinde şu anda bir tehdit yok. Ekiplerimiz kontrol altına alma çalışmalarına devam ediyor” dedi.

“Tüm bu yangınlara 3 uçak, 9 tane İHA, bir tane insansız helikopter, bir tane yangın söndürme tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve tüm kamu kurumlarından 4 binin üzerinde personelle mücadele devam ediyor” diye konuşan Pakdemirli şöyle devam etti:

“Maalesef Antalya’da 3, Muğla’da bir kaybımız var. Tüm vatandaşlarımızı uyarmış olalım. Ormanlık alanların yanından geçerken, kullanırken çok çok dikkatli olalım. Bugünler son derece yangınlar için hassas günler.

Dünyadaki yangınları anlattı

Temmuz ayında diğer ülkelerde, gelişmiş ülkelerde neler oluyor? Kanada’da Temmuz ayında 1 milyon 250 bin hektar alan yandı. Geçen yıl Türkiye’de yanan alanların hepsinin toplamı 20 bin hektardır. Rusya’da 1 milyon hektarın üzerinde alan yandı. ABD’de Kaliforniya’da devam eden yangınlar var. Temmuz ayında 94 bin hektar alan yandı. Avustralya’yı hepimiz hatırlıyoruz, 6 ay boyunca yanan yangınlar ve yangınlardan kaçamadıkları için vurulmak durumunda kalan hayvanları hatırlıyoruz. Bu işin herhangi bir gelişmişlikle, batı medeniyeti olmakla alakası yok. Bu işin organizasyonla alakası var. Bu anlamda da ben Orman Teşkilatımıza tekrar teşekkür ediyorum.

Yangınlardan hemen sonra ya da yangınlar sürerken bunları istismar etmek için imara açılma söylemleri her zaman konuşuyor. Anayasa’nın 169. maddesi orman alanları daraltılamaz, imara konu edilemez. Bunlarla ilgili istisnalar vardır. Turizmle ilgili istisnalar vardır.

Zarar gören vatandaşlarımızın Bağkur, SGK, ziraat, Tarım Kredi ve TARSİM borçlarının, kredi borçlarının ertelenmesini sağlıyor olacağız”

‘THK uçakları uçabilecek kapasitede değil’

Pakdemirli, neden kullanılmadığı sıkça sorulan THK uçaklarına ilişkin, “THK ile problemimiz yok, olmaz da. Elindeki uçakla ilgili problem, uçabilecek kapasitede değil, uçsa da performans verecek kapasitede değil.” şeklinde konuştu.