Pakdemirli: Akdeniz Orman Yangınları Mücadele Birliği'nin kurulmasının vakti geldi

"4 Ağustos'tan sonra 16 uçak, 56 helikopter, 850 arazöz ve su tankeriyle de etkin müdahalemize devam ediyoruz" 

Pakdemirli: Akdeniz Orman Yangınları Mücadele Birliği'nin kurulmasının vakti geldi

Bakan Pakdemirli’den orman yangınları tüm yurdu sarmış ve üzerinden bir hafta geçmişken; “Akdeniz Orman Yangınları Mücadele Birliği’nin kurulmasının vakti geldi” açıklamasını yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, orman yangınlarındaki son duruma ilişkin bilgi verdi. Pakdemirli, Akdeniz Orman Yangınları Mücadele Birliği’nin kurulmasının vaktinin geldiğini, Akdeniz iklim kuşağındaki ülkelerle konuyu paylaşacaklarını ifade etti.

Pakdemirli’nin açıklamalarından satır başları şöyle:

“5 ilde 12 orman yangını için çalışmalar sürüyor. 126 kırsal alanda yangına müdahale yapıldı. Devam edenler yangınlarda 16 suatar, 9 İHA, 56 helikopter, 850 arazöz ve su tankeri 5250 personel ile bu çalışmalar devam ediyor. 44 ilde 197 orman yangını çıktı, 185’i kontrol altına alındı.

Sıcaklık, düşük nem ve artan rüzgar yangının durumunu etkiledi. Muğla genelinde 1 hafta yağış beklenmiyor.

Pazar günü rüzgarın etkisini kaybetmesini bekliyoruz. 5 günlük nem günlük aşağı yukarı yüzde 20, gece de yüzde 40 ila 50 civarında. Hasar tespit çalışmalarında 5 il, 18 ilçe, 98 köyde 3714 çiftçi, 31 bin dekar alan, 397 büyükbaş, 3961 küçükbaş, 1353 tarımsal yapı, 1137 alet-makina etkilenmiştir. Dün Kemerköy Termik Santrali’nde bir yangın tehlikesi atlatıldı. İlk tespitlere göre çok önemli bir hasar almadan santral bu konuyu atlatmış oldu.”

SADECE UÇAK VE HELİKOPTER ÜZERİNDEN KONUŞMAK DEĞİL…

“Müdahalede araç sayılarımızda mutlaka hesaba katmamız gerekir. Sadece uçak ve helikopter üzerinden konuşmak değil, diğer makineler ve insan sayısı üzerinden de gitmemiz gerekiyor.

28 Temmuz’da 49 yangına envanterimizdeki 1 uçak, 21 helikopter ve 206 arazözle müdahale ettik. 4 Ağustos’tan sonra 4 uçak, 16 helikopterle etkin müdahalemize devam ediyoruz.

Son 2 yılda 5 adet büyük yangın yaşadık. Ama son 9 günde 15’i büyük olmak üzere bu yangınların bir kısmı devam ediyor. 16 uçak, 56 helikopter, 7 adet jandarma helikopteri de filomuza destek veriyor.

Rusya’dan 5 tanker uçak ve 3 helikopter, İspanya’dan 2, Hırvatistan’dan 1 amfibik uçak, Azerbaycan’dan 1 uçak ve 1 helikopter hava söndürme çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Katar’dan 65 arama kurtarma personeli sahada çalışmalarına devam ediyor.

Akdeniz Orman Yangınları Mücadele Birliği kurulmasının vakti geldi.”

SOYLU’DAN ‘PROVAKATİF GİRİŞİMLER’ AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, Azerbaycan’dan gelen yangın söndürme ekiplerine teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Soylu şöyle konuştu:

“Bir taraftan yangınla mücadele aynı kararlılık ve aynı disiplinle devam ediyor. Diğer taraftan da vatandaşımızın yangından dolayı karşı karşıya kaldığı tüm meseleleri karşılamaya çalışıyoruz.

54 ayrı birimden 11 bin 844 haneden 36 bin 365 tahliye edildi. Bu sadece Muğla ölçeğindeki rakam. Bunların bir kısmı KYK’nın misafiri oldu, bir kısmı konteyner ve çadırlarda barınıyor. Diğer bir kısmı da kendi aileleri, yakınlarıyla kalıyorlar.

Yangınla karşı karşıya kalınan meselelerden bir tanesi de insanlarımızın yaşadığı binalar. Muğla ölçeğinde 971 bina 1943 bağımsız bölüm tespiti yapılmıştır. Bir bölümü az, bir bölümü orta, bir bölümü ağır hasarlı bir bölümü de yıkıktır. 77 konut acil yıkılacak, ağır hasarlı konumundadır.

Buraya toplam 20 milyon liralık yardım gönderilmiştir. Hem eşya hem de kiraya çıkma yardımları da tespit edildiği andan vatandaşlarımızın hesabına aktarılmaktadır.

Günlük ortalama gerek çalışanlarımız gerekse afetzede vatandaşlarımız için bir beslenme grubunu yöneterek hem Kızılay kendisi hem de diğer sivil toplum organizasyonları koordine ederek vatandaşlarımızın bu taleplerini karşılamaktadır. Şu ana kadar 200 bin litre civarında su dağıtımı sadece Kızılay tarafından gerçekleştirilmiştir.”

2975 PERSONEL

“Şu ana kadar sadece yangına dışarıdan gelen ve kamu kurum ve kuruluşlarından katılan personel sayısı 2975’tir. 473 de araçtır. Bunların 443’ü itfaiyedir. Azerbaycan’dan 110 personel ve 54 araç Türkiye’ye intikal etmiştir ve sahada çalışmaktadırlar.

6 bin 563 personel aktif olarak çalışmaktadır, 610 da araç tüm çalışma gruplarımızda çalışmasına devam etmektedir. Tam elektrik verilemeyen 1 tek mahalle var. Yaklaşık 10 km’lik bir hat var tamiri gereken. 103 elektrik direğimizde de hasar var.

552 kişi yangından etkilenerek hastanelere müracaat etmiştir. Bugün itibarıyla 35 ayrı mahalle ve 6 ilçede yangınla mücadele edilmektedir. Marmaris, Köyceğiz, Seydikemer, Kavaklıdere, Menteşe ve Milas.”

“3 BİN PROVOKATİF TESPİT BULUNDU”

“Provokasyon yapmak isteyenler, provokatif davrananlar var. Sahada ve sahanın dışında motivasyon düşürmeye çalışanlar var. Bunlara rağmen çabamız devam ediyor.

Bugüne kadar 3 binin üzerinde provokatif tespit bulundu, bunlarla ilgili işlemler yapılmaya başlandı.

Selle, yangınla mücadele edip yaraları sarmaya çalışıyoruz, bunun yanında başka bir afetle karşı karşıya kaldığımızı söylemek istiyorum. Bu afeti hep birlikte aşacağımızı, hem vatandaşımız hem de doğamız açısından kaybettiklerimizi telafi edecek, ve yaralarımızı saracak bir döneme el birliği ile gireceğiz.”