Özelleştirmelerin maliyeti halkın sırtındaki yükü arttırdı

2013 yılında, “Kalite, rekabet ve ucuzluk getireceği” iddiasıyla 21 bölgeye bölünerek özelleştirilen elektrik dağıtımı, iddianın aksine yurttaşın ve Hazine’nin yükünü daha da artırdı.

Özelleştirmelerin maliyeti halkın sırtındaki yükü arttırdı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hizmet alımları ödeneğinde 2021 yılına göre 2022 yılında yaşanan yüzde 384’lik artış, elektrik dağıtım şirketlerine yönelik denetleme faaliyetleri açıklandı. Sayıştay’ın, “Yeterince denetlenmiyorlar” diyerek dikkati çektiği elektrik dağıtım şirketlerine yönelik gerçekleştirilecek TEDAŞ denetimi için bakanlığın kasasından 30 milyon TL çıkacağı öğrenildi.

2013 yılında, “Kalite, rekabet ve ucuzluk getireceği” iddiasıyla 21 bölgeye bölünerek özelleştirilen elektrik dağıtımı, iddianın aksine yurttaşın ve Hazine’nin yükünü daha da artırdı. Elektrik kesintileri, yüksek faturalar ve biriken borçları beraberinde getiren özelleştirme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın harcama kalemlerini de katladı.

REKOR ARTIŞ

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre CHP Milletvekili Emine Gülizar Emecan’ın Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde gündeme getirdiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesindeki, “Hizmet alımları” kalemi, özelleştirmenin bütçeye olan yükünü ortaya koydu. Emecan’ın sorusuna verilen yazılı yanıtta, bakanlığın 2021 yılında 8,2 milyon TL olan hizmet alımları ödeneğinin 2022 yılı için 39,8 milyon TL olarak öngörüldüğü belirtildi. Ödenekteki rekor artışın gerekçesinde ise dikkati çeken ifadeler kullanıldı.

TEDAŞ’TAN DENETİM ZAFİYETİ

Sayıştay denetçileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca denetim yetkisi verilen TEDAŞ’ın şirketlerin büyük bölümünü denetlemediğini tespit etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Sayıştay Denetim Raporu’na göre, şirketleri denetlemekle yükümlü TEDAŞ, 21 elektrik dağıtım firmasından 10’uyla ilgili denetim yapmadı. Şirketlerin Bakanlığa aktarması gereken katkı payı tutarları Bakanlıkça kontrol edilmedi. Sayıştay, şirketlerin yurttaşlardan topladığı katkı payı miktarların hesabının güvenilir olmadığını kaydetti.