Oncosem Onkoloji Sistemleri'nde işçi kıyımı: 130 işçiyi işten çıkarttılar

Oncosem Onkolojik Sistemler şirketi, 6 aylık iş sözleşmesi yaptığı 130 işçiyi işten çıkarma yasağına rağmen dün işten çıkarttı.

Oncosem Onkoloji Sistemleri'nde işçi kıyımı: 130 işçiyi işten çıkarttılar

HABER MERKEZİ

İlaç hazırlama sistemleri alanında Ankara’da faaliyet gösteren Oncosem Onkolojik Sistemler şirketi, 6 aylık iş sözleşmesi yaptığı 130 işçiyi dün işten çıkarttı.

Şirket, pandemi sebebiyle ‘sözde’ işten çıkarma yasağı olmasına rağmen, işçilere hiçbir gerekçe sunmadan işlerine son verdi. İşçiler, yaşadıkları haksızlık karşısında Alo İşçi Dayanışma Hattı’na ulaştılar.

Gazete Manifesto’ya konuşan işçi, ” 31 Aralık itibariyle 18.11.2020 tarihinde çalışmaya başladığım ONCOSEM Onkolojik Sistemler San. ve Tic. A.Ş. den hiç bir gerekçe sunulmadan ilişkimin ve benimle birlikte yaklaşık olarak 130 kişinin çalışma saati bitiminde iş akdine son verilmiştir. 18.11.2020 tarihinde çalışmaya başladığım ve 6 ay sözleşme yaptığım firma sözleşmem bitmeden üstelik işçi çıkarımı yasağı olmasına rağmen geçerli bir sebep sunulmamıştır” dedi.

Şirketin, işçileri fabrika yerine düğün salonunda ‘steril’ olmayan şartlarda çalıştırıldıklarını vurgulayan işçi, ”Belirttiğim tarihte işe başladığım firma beni ve çalışma arkadaşlarımı fabrikada değil düğün salonlarının kapalılığını lehine çevirerek, kullanıma kapalı olan bir düğün salonunda hali hazirda olan ilaçların paketlerini steril olmayan şartlarda gerçekleştirmiş ve bugün itibariyle yetiştirilmesi gereken stok tamamlanmış ve işçilerin iş çıkışında ilişiklerinin kesildiği bilgisi verilmiştir. Buna ek olarak işe alımlarında 6 aylık sözleşme imzalanmış ancak bazı işçilerin sözleşmelerinde 6 ay bilgisinin bilerek düşülmediği ve işçi haklarını ihlal ettiği görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Kovid-19 antijen testini 20 ülkeye ihraç ettiği bilinen şirketin yönetim kurulu başkanı Erol Çelik, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki referans laboratuvarında ürünün etkinlik testlerinin yapıldığını duyurmuştu. Yürüttükleri Ar-Ge çalışmaları doğrultusunda yerli imkanlarla Kovid-19 antijen testi de ürettiklerini açıklayan Çelik, Sağlık Bakanlığı onaylı ürünün doğrudan virüsü tespit ettiğini ve söz konusu test ile PCR cihazının çıkardığı sonuca yaklaşık 10 dakikada ulaşılabildiğini vurgulamıştı.

Pandemi süreci başladığında 200 kişiye istihdam sağladıklarını belirten Çelik, çalışan sayılarını 450’ye yükselttiklerini bildirmişti.

Cevap ve Düzeltme Metni

“01.01.2021 tarihli Emek Postası başlığı altında “Oncosem Onkoloji Sistemler’nde İşçi
Kıyımı” başlıklı ve 04.01.2021 tarihli yazıda, yanlış / asılsız bilgiler, maksadını aşan
yorumlarla Sayın Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması ve
sahibinin kişilik hakları ve ticari itibarı zedelenmiştir. Sayın Oncosem Onkolojik
Sistemler Sanayi ve Ticaret A.Ş firması bahse konu işçiler ile belirli süreli iş sözleşmesi
yapmış ve bu kapsamda süre sonunda işlerine sözleşmenin süresinin sona ermesi nedeni
ile son verilmiş olup, belirli süreli iş sözleşmeleri pandemi döneminde işten çıkarma
yasağı kapsamında değildir. Yazımızda yer alan haberde adı geçen Oncosem Onkolojik
Sistemler Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması Türkiye’de sağlık sektöründe bilinen ve yerli
ürün kullanılmasında öncülük eden ve işini layıkıyla yapan bir firmadır. Kamuoyunun
bilgisine saygıyla sunulur.”

ONCOSEM ONKOLOJİK