Okul yönetimi, taksitlerini ödeyemeyen öğrencileri mağdur etti

"Pandemiden sonra abim de ben de işsiz kaldık. 1 yıla yakındır da işsiziz." diyen öğrenci, "2020-2021 eğitim yılına dair okuluma hiçbir ödeme yapamadım. Ödeme yapmadığım için de kaydımı yeniletemiyorum" ifadelerini kullandı.

Okul yönetimi, taksitlerini ödeyemeyen öğrencileri mağdur etti

Okan Üniversitesinde salgın nedeniyle ailelerinin iş yapamaması ve kendilerinin de işsiz kalmasından dolayı okul taksitlerini yatıramayan öğrencilerin kayıtları yenilenmedi. “Pandemiden sonra abim de ben de işsiz kaldık. 1 yıla yakındır da işsiziz. Durum böyle olunca 2020-2021 eğitim yılına dair okuluma hiçbir ödeme yapamadım” diyen bir öğrenci ödeme yapamaması sonucunda bütün bir döneminin boşa gideceğini belirtti.

“Hepimizin ailesi çalıştıkları işlerden çıkarıldı, kendimiz çalışıyorduk işlerden çıkarıldık, o yüzden bir gelirimiz de yok. Okul idaresi parasını ödemeyenlerin kaydını yenilemeyeceklerini söyledi.” diyen öğrenciler,  “Biz borcumuzu yapılandırmak istediğimizi, kaydımızı yenilerlerse çalıştığımız süreçte bunları ödeyeceğimizi belirttik. Ancak hiçbir şekilde yardımcı olmadılar” ifadelerini kullandı.

“İŞSİZ KALDIĞIM İÇİN ÖDEME YAPAMADIM”

Evrensel’den Eylem Nazlıer’e konuşan öğrencilerden biri, pandemiden önce ağabeyinin ve kendisinin çalıştığını aktararak yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı:

“Annem bir kaza sonucu kolunu kullanamaz hale geldi o yüzden çalışamıyor. Pandemi olmadan önce okulun ödemesini kıt kanaat olsa da bir şekilde hallediyorduk. Pandemiden sonra abim de ben de işsiz kaldık. 1 yıla yakındır da işsiziz. Durum böyle olunca 2020-2021 eğitim yılına dair okuluma hiçbir ödeme yapamadım. Ödeme yapmadığım için de kaydımı yeniletemiyorum. Buna rağmen her gün her derse girmeye devam ediyorum dönemin başından beri. Çünkü hayalimin peşinden koşmaya çalışıyorum ama şartlar müsaade etmeyecek bu gidişle. Eğer ödeme yapamazsam bütün bir dönem emeğim boşa gidecek. Ayrıca ben kaydı yenileyemesem bile benden bunun parasını illa alacaklar ama final notlarım girilemeyeceği için derslerden kalmış gözükeceğim. Yani 1 yıl daha okulum uzuyor bu da ailemin ve benim altından kalkamayacağım bambaşka bir sorun.”

“OKUL YÖNETİMİNDEN ANLAYIŞ BEKLİYORUZ”

Okula kayıt olurken kendisinin çalıştığını ve burs aldığı için ayda 2 bin TL’lik bir taksitle okuyabileceğini düşündüğünü belirten başka bir öğrenci, şöyle konuştu:

“Annem de çalışıyordu, babam çalışsa da pek destek olmuyordu. Ancak bu ücretin altından kalkabiliyordum. Her şey normal halde ilerlerken aniden dünyamıza pandemi hakim oldu ve maalesef işler durdu… Bu süreçte yani 1. sınıfın bahar yarıyılında herhangi bir taksit ödeyemedim. Sonrasında ikinci sınıfa geçtim, kayıt yaptıracağım esnada bir ücret ödeyebildim, yazın çalışabilmiştim… Ancak sonra tekrardan her yer kapandı, tiyatrolar kapandı… Okuluma hiçbir şey ödeyemedim. Ders kayıtlarımı yapamıyorum, kayıt yenileyemiyorum, final sınavlarına da giremeyeceğim… Bu durum okulumun uzamasına sebebiyet verecek. Oyunculuk bölümü öğrencisi olduğum için ise durum biraz daha zorlaşıyor… Her derse giriyor, oldukça çalışıyorum ancak okul yönetimi herhangi bir müsamaha göstermiyor. Bu zorlu dönemde öğrencilere destek olmalarını, anlayışlı karşılamalarını bekliyoruz” dedi.

“EĞİTİM META OLMAKTAN ÇIKARILMALI”

Öğrenim ücretlerini ödeyemeyen öğrencilerin kayıtlarının yenilenmemesine ilişkin konuşan Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şube Başkanı Beyzade Sayan, “Eğitim meta olmaktan çıkarılmalı, herkesin eşit şekilde yararlanacağı erişilebilir hak olmalıdır” ifadelerini kullandı. Sayan şöyle konuştu:

“Vakıf üniversitelerinin yönetimleri kâr-zarar hesapları ve keyfi biçimde alınan kararlarla öğretim elemanlarını ücretsiz izne çıkarmakta, çalışsalar dahi kısa süreli çalıştırma ödeneği kapsamına alınmakta, yoğun biçimde performans denetimi ve yıldırıya maruz kalmaktadırlar. Vakıf üniversiteleri bununla da yetinmeyerek, pandemi koşullarında anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde öğrencilerin eğitim-öğretim hakkını yok saymıştır. Öğrenim ücretlerini ödemedikleri gerekçesiyle öğrencilerin kayıtlarını yenilenmeyerek eğitim hakkını ticari bir faaliyet olarak görmüştür. Oysaki olması gereken, eğitimin bir meta değil; hak olduğundan hareketle salgın koşullarında bütün öğrencilerin öğrenim ücretleri de dahil olmak üzere bütün eğitim giderlerinin devlet ya da ilgili üniversiteler tarafında ödenmesidir. Eğitim ve bilim emekçileri olarak, kamu-vakıf ayrımı yapılmaksızın devlet eğitim ve öğretim hizmetlerini, parasız, laik, bilimsel, ana dilinde, nitelikli ve kamusal olarak verilmelidir. Bilimsel bilgi üretimi insan, toplum ve doğa yararına olmalıdır. Eğitim meta olmaktan çıkarılmalı, herkesin eşit şekilde yararlanacağı erişilebilir hak olmalıdır.”

OKULDAN AÇIKLAMA

Söz konusu iddialara karşı konuşan Okan Üniversitesi Kurumsal İletişim Müdürü Sertaç Akdoğan ise “İstanbul Okan Üniversitesi, sadece pandemi sürecinde değil her dönem ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan öğrencilerine mutlaka destek olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Ödeme sıkıntısı ile ilgili okulumuzun kapısını çalan her öğrenci ya da veliye; yapılandırma, taksitlendirme, yeniden taksitlendirme gibi çözümler bulmaktadır. Taksit miktarları ve vadesinin öğrencimizin içinde bulunduğu duruma göre belirlendiği de oluyor. İstanbul Okan Üniversitesi 20 bine yakın öğrencisi olan bir üniversitedir ve bursluluk ortalaması yüzde 97 civarındadır. Üniversitemizde hiçbir öğrencimiz salt ödeme sıkıntısı nedeniyle eğitiminden mahrum bırakılmamaktadır” dedi.