Ocak ayında en az 199 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi!

İSİG Meclisi’nin Ocak ayı iş cinayetleri raporuna göre 199 emekçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi.

Ocak ayında en az 199 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ocak ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

İSİG Meclisi’nin yayımladığı iş cinayetleri raporuna göre, Ocak ayında en az 199 işçi hayatını kaybetti.

Raporda, “Yüzde 60’ını ulusal basından; yüzde 40’ını ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Ocak ayında en az 199 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.” denildi.

“‘İŞÇİKIRIMI’NIN MERKEZİNDE SAĞLIK EMEKÇİLERİ”

Salgının adım adım işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldüğünü kaydeden İSİG Meclisi, rapora ilişkin yaptığı açıklamada sağlık emekçilerine dikkat çekerek, “Salgında yaşanan ‘işçikırımı’nın merkezinde ise sağlık emekçileri vardı. Sağlık, bu dönem yalnızca hastalarla yüksek yoğunlukta temas etmenin bir sonucu olarak değil, kötü çalışma koşullarının bir sonucu olarak da en çok ölümün yaşandığı işkolu oldu” ifadelerine yer verdi.

Covid-19 nedeniyle onbinlerce işçi hastalandığı aktarılırken, tespit edilebilen en az 823 işçinin çalışırken koronavirüse yakalanarak hayatını kaybettiği belirtildi.

İSİG Meclisi’nin Ocak ayına ilişkin raporundan öne çıkanlar şöyle:

  • 199 emekçinin 177’si ücretli (işçi ve memur), 22’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
    Ölen işçilerin 13’ü kadın, 186’sı erkek. bir çocuk da iş cinayetinde can verdi.
  • 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 71 emekçi bulunuyor.
  • Dokuz göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti. Bunlardan üçü Somalili, ikisi Afganistanlı, biri Azerbaycanlı, biri Moldovyalı, 1biri Suriyeli, biri Ukraynalı
  • Ölen işçilerin 14’ü sendikalı. Sendikalı işçiler maden, deri, eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.
  • İş cinayetleri en çok ağlık, ticaret/eğitim/büro, taşımacılık, inşaat, tarım, metal, güvenlik, belediye, madencilik ve konaklama işkollarında gerçekleşti.
  • En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet, zehirlenme/boğulma, intihar ve elektrik çarpması.
  • Covid-19 nedenli ölümler sırasıyla sağlık, ticaret/eğitim/büro, güvenlik, belediye, tekstil, metal, konaklama, kimya, banka ve taşımacılık işkollarında meydana geldi.

İş cinayetleri raporunda, “15-17 yaş grubunda 1 işçi, 18-27 yaş grubunda 21 işçi, 28-50 yaş grubunda 97 işçi, 51-64 yaş grubunda 51 işçi, 65 yaş ve üstü yaş grubunda 20 işçi, Ve yaşını bilmediğimiz/öğrenemediğimiz 9 işçi hayatını kaybetti.” denildi.