NATO’dan Rusya’ya uyarı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını derhal sonlandırması gerektiğini söyledi.

NATO’dan Rusya’ya uyarı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nın Donbass’a gönderdiği askerlerle ilgili ”Rusya, son haftalarda binlerce harekata hazır askeri Ukrayna sınırlarına taşıdı. Bu, 2014 yılında Kırım’ın yasadışı ilhakından bu yana gönderilen en fazla Rus askeri oldu” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, bunun Kırım’ın 2014’te Rusya tarafından yasa dışı ilhakından bu yana en büyük askeri yığınak olduğunu belirterek, son günlerde Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalarda birçok Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini vurguladı.

Stoltenberg, “Rusya’nın askeri yığınağı gayrimeşru, açıklanamaz ve derin endişe vericidir. Rusya, Ukrayna içinde ve çevresindeki bu yığınağı derhal sonlandırmalı, provokasyonları bitirmeli ve gerginliği düşürmelidir. NATO’nun Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteği sarsılmazdır. Rusya’nın Kırım’ı gayrimeşru ve yasa dışı ilhakını kabul etmeyeceğiz” ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Rusya’dan Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı güçlere destek vermemesini ve Rusya topraklarından güçlerini çekmesini isteyerek, “NATO Ukrayna’nın yanında durmaya devam etmektedir” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart’ta Meclis’te yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını duyurmuştu.

Donbas bölgesindeki krizin çözümü ile ilgili Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı’ndan (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020’den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.