MSB'den Yunanistan açıklaması: Türkiye’ye karşı denge oluşturma gayreti

MSB tarafından yapılan açıklamada, “Yunanistan'ın artan silahlanma faaliyetleri ile Türkiye'ye karşı denge oluşturma gayretinde olduğu değerlendirilmektedir” denildi. Açıklamada, Yunanistan’ın ‘provokatif’ ve ‘saldırgan’ olarak nitelenen bu tutumuna karşı diplomatik kanallardan gerekli girişimlerde bulunmaya devam edildiği, mütekabiliyet kapsamında da ‘sahada gerekli karşılığın verildiği’ ifade edildi.

MSB'den Yunanistan açıklaması: Türkiye’ye karşı denge oluşturma gayreti

Yunanistan’ın son zamanlarda yaptığı silahlanma anlaşmaları sonrasında Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından konuya ilişkin açıklama yapıldı.

“Yunanistan’ın artan silahlanma faaliyetleri ile Türkiye’ye karşı denge oluşturma gayretinde olduğu değerlendirilmektedir” denilen açıklamada, “Yunanistan’ın hukuka aykırı, provokatif ve saldırgan tutumuna karşı diplomatik kanallardan gerekli girişimlerde bulunulmaya devam edilmekte ve mütekabiliyet kapsamında sahada gerekli karşılık verilmektedir” ifadeleri yer aldı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Fransa ile yeni silah anlaşmaları imzalamadan önce Yunan devlet televizyonu ERT’ye verdiği özel röportajda, Yunan Silahlı Kuvvetlerinin modernleşmesi gerekliliğini belirterek, “Türkiye ile bir silahlanma yarışına girme niyetim hiç yok” ifadesini kullanmıştı.

Geçtiğimiz yıl Fransa’dan 18 Rafale savaş uçağı alacağını duyuran Yunanistan, haziran ayında İsrail’den 2 adet Heron 1 tipi İHA kiraladı. Atina yönetimi yine bu yıl içerisinde İsrailli Elbit Systems, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan AH-64A Apache taarruz helikopterlerini Spike füzeleriyle modernize etmeyi amaçlıyor. Elbit Systems, Yunan ordusuna ait 19 adet AH-64A Apache taarruz helikopterini, SPIKE-NLOS ve SPIKE ER2 Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) sistemlerinin entegrasyonu ile TADS/PNVS hedefleme sisteminde bulunan sensörlerin değiştirilmesini içeren bir modernizasyona tabi tutmayı teklif ediyor.

Yunanistan’ın tedarik edeceği SeaHake mod 4 tipi Ağır Torpidolar, Yunan Donanması envanterindeki Type 209 ve Type 214 tipi denizaltılarda kullanılacak. Toplam 44 torpido tedarik edecek Yunanistan, bunun için 110 milyon Euro değerinde bir ödeme gerçekleştirecek. Son olarak ise Yunanistan, Fransa’dan 3 fırkateyn alacağını duyurdu.