Montrö tartışmaları sürerken ABD Karadeniz’e savaş gemisi gönderecek iddiası

Türkiye’de Montrö tartışılırken CNN’e konuşan ABD’li bir yetkili Ukrayna’ya destek için Pentagon’un Karadeniz’e savaş gemisi göndereceğini iddia etti.

Montrö tartışmaları sürerken ABD Karadeniz’e savaş gemisi gönderecek iddiası

ABD haber kanalı CNN’e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Pentagon yetkilisi, gelecek haftalarda Karadeniz’e savaş gemileri göndermeyi düşündüklerini açıkladı. Konuya ilişkin herhangi bir takvimden bahsetmeyen yetkili, ABD Donanması’nın Karadeniz’de rutin olarak sürekli faaliyetlerde bulunduğunu fakat bölgeye savaş gemileri göndermenin “Moskova’ya, ABD’nin durumu çok yakından izlediği mesajını vereceğini” söyledi.

Bölgede şu an herhangi bir saldırı beklemediklerini kaydeden yetkili, bu durumun değişmesi halinde yeni gelişmelere hazırlıklı olacaklarını vurguladı ve ABD hava unsurlarının Karadeniz üzerindeki uluslararası hava sahasında Rusya’nın eylemlerini takip noktasında gözetleme faaliyetlerine devam ettiğini sözlerine ekledi.

ABD’nin gemilerini boğazlardan geçirebilmek için Montrö Anlaşması uyarınca bu niyet beyanını en az 15 gün önceden Türkiye’ye bildirmek zorunda.