Montrö tartışmaları: AKP ile ABD arasında gizli bir pazarlık mı yürütülüyor?

TKH Merkez Komite Üyesi Kurtuluş Kılçer, "Tartışmalara baktığımızda emperyalizmin Karadeniz'deki planları ve AKP iktidarının bunlara ortak olma hevesi olduğunu görüyorum. AKP ile ABD arasında gizli bir pazarlık mı yürütülüyor sorusunun sorulması gerektiğini düşünüyorum. Bu telaş ve panik neden?" değerlendirmesinde bulundu.

Montrö tartışmaları: AKP ile ABD arasında gizli bir pazarlık mı yürütülüyor?

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Merkez Komite Üyesi Kurtuluş Kılçer, Manifesto TV’de yayınlanan Manifesto’nun Gündemi programında Montrö tartışmalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. ABD emperyalizminin Karadeniz’deki varlığını arttırmak istediğini belirten Kılçer, AKP ile ABD arasında gizli bir pazarlık mı yürütülüyor sorusunun sorulması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Amerika Birleşik Devletleri Yunanistan’da Dedeağaç’ta bir tatbikat yaptı üst kurdu. Yunanistan’ın Kavala bölgesinde Girit’te ve başka bölgelerinde ABD askerlerinin üst kurduğunu öğreniyoruz, Doğu Avrupa’da ve Balkanlar’da  ABD emperyalizminin silahlandığını üstler kurduğunu füze rampaları yerleştirdiğini biliyoruz. ABD gemileri, NATO gemileri Karadeniz’de cirit atıyor NATO tatbikatı adıyla ABD Karadeniz’de Rusya’yı tehdit eden ya da Rusya’ya güç gösteren bir politika içinde.

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim bizzat ABD emperyalizmi tarafından körükleniyor. Ukrayna’nın Rusya’ya karşı tartışmalı 2 ili, iki bölgesi var. Bu bölgede bir özel Cumhuriyet ilan edildi. Ukrayna Rusya’ya karşı ABD emperyalizminden ve NATO’dan yardım isteyen bir siyasi çıkışı yaptı.

Emperyalizm tarafından Rusya’ya dönük olarak bir askeri hamle, sıkıştırma, zorlama dayatma var ve Karadeniz’in bu açıdan önemi artıyor.

Gördüğümüz şu, ABD emperyalizmi tarafından Rusya’ya dönük olarak Karadeniz’de bir askeri güç biriktirmesi gündemde. Trabzon’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir askeri Liman girişimi var, Rize’de hava radarı arayışı var. Bu gelişmeler tesadüf değil. Bu gelişmeleri değerlendirdiğimizde Karadeniz’de emperyalizmin planlarının, projelerinin, tezgahının devreye girdiğini görüyoruz.

Montrö tartışmasının birdenbire Meclis başkasının ağzından kaçırdığı bir ifade olarak görmüyoruz. 100’ün üzerinde amiralin Montrö Sözleşmesi’ne sahip çıkan demesini de bir tesadüf olduğunu düşünmüyoruz. Bu kritik bir şey. Demek ki ortada bazı gelişmeler var demek ki ABD emperyalizmi ile Türkiye’de AKP iktidarının belli  ilişkileri, belli pazarlıkları var. Belli açma açma girişimleri arka tarafları yürütülüyor ki bütün bu gelişmeler Bugün Türkiye’de siyasi tartışma konusu haline geliyor.

Tartışmalara baktığımızda emperyalizmin Karadeniz’deki planları ve AKP iktidarının bunlara ortak olma hevesi olduğunu görüyorum. AKP ile ABD arasında gizli bir pazarlık mı yürütülüyor sorusunun sorulması gerektiğini düşünüyorum. Bu telaş ve panik neden?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin anlamı ne? Eğer Karadeniz’de emperyalizm bastırırsa bir savaş durumu ortaya çıkarsa Türkiye’nin emperyalizmin dayatmalarına karşı koyabilmek için bu sözleşmeyi yaslanabilir. Boğazlar Sözleşmesi son kertede Karadeniz’e kıyıdaş olan ülkelerin imzaladığı bir anlaşma. O yüzden Türkiye bu anlaşmaya dayanarak emperyalizmi dayatmalarına karşı çıkabilir. Eğer Montrö’nun aşılmasını Montrö’nün delinmesini Montrö’nün işlevsizleşmesini gündeme getirmek demek bugün Türkiye’de Aslında ABD emperyalizminin Karadeniz’de gücünü artırma hedefinin parçası olmak anlamına gelir. ABD zaten bunu istiyor. Karadeniz’e büyük tonajlı gemileri sokmak istiyor, Karadeniz’e savaş gemilerini daha uzun süre tutmak istiyor. Bugün ABD Karadeniz’de güçlenmek, varlığını artırmak istiyor Rusya’ya karşı. O yüzden bugün Montrö’yü tartışmak ABD emperyalizmin çıkarlarına hizmet etmek demektir.”

Programın tamamını izlemek için: