MKE'nin şirketleşmesi için imza atan AKP'li Ramazan Can: Ben de MKE’ye çırak olarak girdim, ekmeğini yedim

Kırıkkale milletvekili AKP'li Ramazan Can, teklifi 'Babam ve dedem MKE’den emekli. Ben de MKE’ye çırak olarak girdim, ekmeğini yedim' diye savunmaya çalıştı.

MKE'nin şirketleşmesi için imza atan AKP'li Ramazan Can: Ben de MKE’ye çırak olarak girdim, ekmeğini yedim

MKE’nin anonim şirket yapılmasını isteyen teklifte imzası bulunan AKP’li Ramazan Can, teklifi ‘Babam ve dedem MKE’den emekli. Ben de MKE’ye çırak olarak girdim, ekmeğini yedim’ diye savunmaya çalıştı.

AKP’nin hazırladığı yasa teklifi ile Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKE) özelleştirilip ikinci bir Tank Palet Fabrikası vakası yaşanacağı tartışmaları devam ederken, teklifte imzası bulunan Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can’ın kendisi, babası ve dedesi de MKE çalışanı çıktı.

“ÇIRAK OLARAK GİRDİM”

AKP’li Can, “Benim babam ve dedem MKE’den emekli oldu. 1984’de ortaokulu bitirip sınavla MKE’nin çırak okuluna torna tesviyeci olarak girdim. Fabrikada tezgahların arasında çalışarak MKE’nin ekmeğini yedim ve hukuk fakültesini dışarıdan bitirip avukat oldum. Sonra da siyasete atılmış bir kardeşinizim. MKE’yi kuranlardan Allah razı olsun. Türkiye’nin, Kırıkkale’nin göz bebeği, kesinlikle özelleştirilemez, Hazine’ye bağlanacak” dedi.

Sözcü’den Zekeriya Albayrak’ın haberine göre, halen TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda görüşmeleri süren teklif uyarınca MKE, KİT statüsünden ve Meclis denetiminden çıkarılıyor. Kurum, anonim şirket haline getiriliyor.

Teklifin ilk 7 maddesi komisyonda kabul edildi. Görüşmelere yarın devam edilecek. Komisyonda yapılan görüşmelerde CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, kanun teklifinin anayasa aykırı olduğunu savundu ve şunları söyledi:

YİNE Mİ KATARLILAR?

“Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı 11 anonim şirket var, onlardan birini geliştirebiliriz ya da yeni bir tane kurabilirsiniz. Asıl amacınız ne? Geçtiğimiz günlerde Katarlıların Kırıkkale MKE’yi ziyaret ettikleri yönünde iddialar var, doğru mu? Amaç fabrikayı Katarlılara peşkeş çekmek mi? Bunun hukuksal altyapısını mı hazırlıyorsunuz yoksa Varlık Fonu’na mı devredeceksiniz? Kamu İhale Yasası’ndan muaf tutarak yandaşlarınıza ballı ihaleler vermek niyetinde misiniz ya da üç beş maaşlı bürokratlarınız için yeni yönetim kurulu üyelikleri mi açmayı planlıyorsunuz? MKE, Kırıkkale’nin can damarıdır. Yapılacak bu değişikliklerle Kırıkkaleliler fabrikalarını ve işlerini kaybedecekleri korkusu yaşıyor.”

Ankara’da miting düzenleyen MKE çalışanları, “Savunma sanayi şirketleşemez” diyerek teklifi protesto etmişti. Sendika temsilcileri, “Teklif, Osmanlı mirası tarihi kurumun ölüm fermanı olur. Yanlıştan dönülmeli” çağrısı yapmıştı.