MKE önünde 'özelleştirme' protestosu: Kamunun tasfiyesine izin vermeyeceğiz

Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası üyesi emekçiler, MKE'nin özelleştirilmesinin önünü açacak kanunu Genel Müdürlük binası önünde protesto etti.

MKE önünde 'özelleştirme' protestosu: Kamunun tasfiyesine izin vermeyeceğiz

AKP’nin MKE’nin şirketleştirilmesi ve Hazine’ye bağlanmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi.

MKE’de örgütlü KESK’e bağlı ESM, şirketleştirme girişimini Kurum önünde düzenlediği bir basın açıklamasıyla protesto etti.

Basın açıklamasını okuyan ESM Genel Başkanı Cemalettin Sağtekin, AKP döneminde özelleştirilen kurumları hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“MKE TALAN EDİLMEK İSTENİYOR”

“Ülkemizin sanayileşmesi, sosyal, kültürel ve ekonomik olarak kalkınmasının temeli olan KİT’ler, AKP iktidarı tarafında özelleştirme ve serbestleştirme yoluyla yağmalanmaya ve yandaş sermaye gruplarına peşkeş çekilmeye devam ediyor. Bin bir emekle kurulmuş ve ülkenin göz bebeği olan sanayi kuruluşları ve son olarak Sakarya Tank Palet Fabrikası gibi MKE Kurumu da talan edilmek isteniyor.

“CUMHURBAŞKANINA GENİŞ YETKİ VERİLİYOR”

TBMM’ye sunulan ‘Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi’nin amacı, tüm özelleştirmelerde olduğu gibi anonim şirkete dönüştürülerek özelleştirmenin önünü açmak; Türk Ticaret Kanunu, Kamu İhale Kanunu ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu başta olmak üzere 17 kanunundan muafiyet sağlamak; Kurum’u Sayıştay denetiminden çıkarmak ve Cumhurbaşkanlığı kararlarına geniş yetki vermektir.

“İŞ GÜVENCESİ ORTADAN KALKACAK”

Özelleştirilen veya özel şirket haline dönüştürülen kamu kurumlarının tamamında çalışanlar mağdur edilmiş, özlük haklarında büyük kayıp yaşanmıştır. Havuza alınarak farklı şehir ve kurumlarda çalıştırılan memurların sosyal düzenleri bozulmuş, gönderildikleri kurumlarda ihtiyaç fazlası personel olarak uzmanlık alanları dışında çalıştırılıp mobbinge maruz bırakılmıştır. İşçi statüsünde çalışanlar iş güvencelerini, kadrosuz veya taşeron olarak çalışanlar ise işlerini kaybetmiştir. MKE’de yapılacak özelleştirme sonucu 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin I ve II sayılı cetvele tabi olarak görev yapan tüm personele (devlet memuru, sözleşmeli personel), hiçbir ayrım yapılmadan sözleşme teklif edilecektir. Sözleşme imzalamayı kabul edenler 4857 Sayılı İş Kanunu’na tabi olarak istihdam edilecek; fakat iş güvencesi ortadan kalkacaktır.

“İKTİDAR KAMU KAYNAKLARINI SATIYOR”

Ekonomik olarak ülkeyi çöküşe sürüklemiş olan iktidar, çözümü bir kez daha kamu kaynaklarını haraç mezat satmakta bulmuştur. Sadece MKE Kurumu değil daha sonrasında diğer KİT’ler, kamuya ait sosyal tesis ve lojmanlar özelleştirilmeye hazırlanmaktadır. Siyasi iktidar, ekonomik olarak yaşadığı çıkmazı yüzbinlerce kamu çalışanının iş güvencesini elinden alarak aşmayı hedeflemektedir.

“NEO LİBERAL POLİTİKA SONUCU”

Neo-liberal politikalar sonucu kamunun tasfiye edilmesi ve ülkemizin ucuz iş cenneti haline dönüştürülmesine, iş güvencemizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Tüm memur ve işçi arkadaşlarımız şunu çok iyi bilmelidir ki; kamudaki iş güvencesi ne kadar tasfiye edilirse özel sektör mantığında oluşacak yeni yapıda bunun kat ve kat fazlası yaşanacaktır.

“İYİ NİYET GÖRMÜYORUZ”

Sorunlarımızın çözümü, iş güvencesinin ortadan kaldırılması değil, zamana uygun teknolojinin MKE Kurumu’na kazandırılması; liyakat ve eğitimin temel alındığı bir personel rejiminin oturtulması ve partizan yöneticilerle kurumların arpalığa çevrilmediği bir yönetim anlayışıyla Kurumumuz karlılığı daha da arttırılabilecekken tercih edilen yol ve niyetin iyi olmadığını görmekteyiz.”