Mezuniyet töreninde Sivas Katliamı'nı anan tıpçılara saldırı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin mezuniyet töreninde İstanbul Sözleşmesi ve Madımak katliamı ile ilgili açıklama yapan öğrenciler özel güvenlik görevlileri tarafından tartaklandı.

Mezuniyet töreninde Sivas Katliamı'nı anan tıpçılara saldırı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin mezuniyet töreninde bazı öğrenciler, üzerinde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” ve “unutMADIMAKlımda” yazılı tişörtler giydi. Bir öğrenci diplomasını alırken İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını eleştirdi ve diplomasını ölen kadınlar adına aldığını söyledi.

Özel güvenlik görevlileri, salona bu tişörtlerle girmek isteyen öğrencilere müdahale etti. Öğrenciler de özel güvenlik görevlilerine “Bu okulun öğrencisine kimse böyle davranamaz” diyerek tepki gösterdi. Öğrenciler, müdahaleyi ve fakülte yönetimini alkışlarla protesto etti. Genç hekimler mezuniyet törenini izlemek üzere okula gelen ailelerin önünde zorla salon dışına çıkartıldı.

Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu, olayın ardından yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

“Bugün Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Töreni sırasında arkadaşlarımız, tarihin 2 Temmuz olmasından dolayı hem Madımak Katliamı’nı anmak hem İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini protesto etmek amacıyla ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ ve ‘unutMADIMAKlımda’ yazılı tişörtlerle çıkmak istediler.

Ancak üniversite güvenliği müdahale etti. Rektör Prof. Dr. Sadettin Hülagü ise bu durumu yalnızca oturduğu yerden izledi.

Güvenlikle arkadaşlarımız arasında çıkan arbedede, güvenlik bir arkadaşımızı almaya çalışırken kimi hocalarımızın müdahalesi sonucu arkadaşlarımız içeri alındılar. Daha sonra arkadaşımız açıklama yapmak isterken saldırılar tekrar başladı.

İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak ve Madımak’ta katledilen canları anmak, sorumluluğumuz ve hakkımızdır.”