Metin Lokumcu davasında yine adalet yok: Hakim duruşmayı erteledi

Metin Lokumcu'nun hayatını kaybetmesine dair açılan dava avukatların reddi hâkim talebi sonrası ileri bir tarihe ertelendi.

Metin Lokumcu davasında yine adalet yok: Hakim duruşmayı erteledi

Artvin Hopa’da 2011 yılında polisin dönemin Başbakan’ı AKP’li Erdoğan’ın mitingini protesto ettiği sırada polisin orantısız biber gazı müdahalesi ile fenalaşarak hastaneye kaldırılan emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun hayatını kaybetmesine dair açılan davada ilk duruşması bugün Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dosya kapsamında yargılanan 13 polisin “taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla 6 yıla kadar hapsi istenen davada mahkeme neredeyse tüm talepleri reddederek, reddi hâkim talebinin değerlendirilmesi için dosyayı nöbetçi ceza hakimliğine gönderilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 28 Haziran 2021, saat 10.00’da görülecek.

Bugün görülen duruşma kimlik tespitleri ile başladı.  Sanıklar talimatla ifade verdiği için salona gelmedi. Pandemi nedeniyle yalnızca 35 kişinin takip ettiği duruşmada ilk olarak söz alan 3 sanık polisin avukatı müvekkillerinin ne ile suçlandığını bilmediğini savundu. Sanık avukatı, “Müvekkillerim olay yerinde farklı noktalarda görev almışlardır. Adli Tıp Raporu, kati, kesin bir illiyet bağı kurmamıştır” iddiasında bulundu.

Duruşmada Lokumcu ailesi adına ilk sözü Avukat Meriç Eyüboğlu aldı. 10 yıldır bu davayı beklediklerini söyleyen Eyüboğlu, mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerektiğini belirtti.

Barolar ve derneklerin davaya katılım talepleri ve dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi talebi mahkemece reddedildi.

‘TAKSİRLE ÖLDÜRME’ DEĞİL ‘OLASI KAST’TIR

Duruşmanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini belirten Eyüboğlu, “Burada yapılması gereken tartışma ‘taksirle öldürme’ değil, ‘olası kast’tır. Mahkemenizin bunu değerlendirmesi gerekir. Burada kimyasal gaz kullanımı sonucu Metin hocanın ölmesi acaba taksir olarak nitelendirilebilir mi? Sanıklar bu sonucu öngörmüşler mi öngörememişler mi? Bu soruya vereceğimiz yanıt duruşmanın hangi mahkemede görüleceğini belirleyecek. Bunu tartışmamız lazım” dedi.

BABAMIN AĞZINA BİBER GAZI SIKILMIŞ

Mahkeme başkanı Metin Lokumcu’nun oğluna ‘babanızın bir rahatsızlığı var mıydı’ soruna yöneltmesi üzerine Ulaş Lokumcu, “Yoktu, ben babama yetişemiyordum o yürürken” diye yanıt verdi. Mahkeme başkanı, olayın yaşandığı gün neler olup bittiğine dair yaptığı görüşmeleri de sordu. Ulaş Lokumcu şu yanıtı verdi:

“Basın açıklaması bitiyor, gaz sıkılıyor. Görüntüler de var. Birkaç arkadaşı da var yanında. Çok yakından gaz sıkılıyor, ondan sonra biraz sakinliyor sonra tekrar başlıyor. Görüntülerde babam polislerle konuşuyor. Bir arkadaşı, ‘babanın ağzına biber gazı sıkıldığını gördüm’ dedi.