Merkez Bankası'ndan 200 baz puan faiz indirimi: Dolar 9.48'i gördü

Merkez Bankası ,faizi 200 baz puan düşürerek yüzde 16'ya indirdi. Karar, TCMB Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bugünkü toplantısı sonrası açıklandı.

Merkez Bankası'ndan 200 baz puan faiz indirimi: Dolar 9.48'i gördü

Bir önceki faiz indirimi çok tartışılmış ve sonrasında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Merkez Bankası yönetim kurulunda görevden alma ve göreve yeni kişilere atama kararı gündeme oturmuştu.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 200 baz puan düşürerek yüzde 16’ya indirdi. Karar, TCMB Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bugünkü toplantısı sonrası açıklandı.

Faizde bu denle yüksek indirim sonrası Dolar/TL kuru rekor kırarak 9,48’i aştı. İlk kez Euro/TL kuru 11’i, Sterlin/TL kuru 13’ü aştı. Gram altın da, küresel altın fiyatlarındaki yatay seyre rağmen 543 TL ile yeni bir rekor kırdı.

200 PUAN İNDİRİM

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı değerlendirilmiştir. Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi beklenirken, bu eğilimin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir” denirlirken, “Kurul (PPK), para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 16 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir.” denildi.