Melih Bulu'ya bir açık mektup da ODTÜ mezunlarından

"Bir ODTÜ mezunu olarak ileride gerçekten nasıl anılacağınızı hayal edebileceğinizi sanıyoruz. Karar sizin elbette"

Melih Bulu'ya bir açık mektup da ODTÜ mezunlarından

İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği, Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan ve atanması 1 aydır öğrencilerin ve öğretim üyeleri tarafından protesto edilen ODTÜ mezunu Melih Bulu’ya açık bir mektup yazdı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2 Ocak’ta Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasına karşı öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından yapılan eylemler sürüyor.

Eylemlerde yüzlerce kişi gözaltına alınırken başta Ankara ve İzmir olmak üzere çok sayıda ilde gözaltılara tepki için öğrenciler sokağa çıktı. Gözaltına alınan öğrencilerden 25’i ev hapsi cezası alırken, 8’i tutuklandı.

İstifa çağrılarına ‘asla istifa etmeyeceğim’ diyen ODTÜ mezunu Melih Bulu’ya İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği de istifa çağrısı yaptı.

Sosyal medyadan ‘Melih Bulu’ya açık mektup’ yayınlayan mezunlar, “Anladığımız kadarıyla okuduğunuz ODTÜ’nün tarihinden de hiç ders almamışsınız” diyerek 1977 yılında ODTÜ Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Hasan Tan’ın, dönemin iktidarının baskısı ile ODTÜ’ye rektör olarak atandığı, ancak 9 ay süren eylemlerin sonunda istifa etmek zorunda kaldığını şu sözlerle hatırlattı:

“Bundan tam 44 yıl önce ODTÜ Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Hasan Tan, dönemin siyasi iktidarının baskısı ile ODTÜ’ye rektör olarak atanmıştı. Önceki rektörün aynı baskı ile istifa ettirilmesiyle yapılan bu atama hem akademisyenler hem de öğrenciler tarafından -şimdi size olduğu gibi- kabul edilmedi, protesto edildi. Hiçbir öğretim görevlisi onun yanında görev almayı kabul etmedi ve ODTÜ, tarihinin en uzun süren boykotuna gitti. Hasan Tan, bu süre zarfında öğrencilerin üzerinde jandarma baskısıyla otorite sağlamaya çalıştı. ODTÜ’yü işçi kisvesi altında militanlarla doldurdu. Bunlar öğretim üyelerine ve öğrencilere saldırdı, öğrenciler öldürüldü. Hocalarımızın çabalarıyla 9 ay sonra ODTÜ yeniden açıldı. Hasan Tan bütün bunlardan sonra istifa etmek zorunda kaldı ve ODTÜ’den kaçtı.”

ODTÜ mezunları, Bulu’ya “ODTÜ tarihindeki bu örnek, yaşadığınız ve yaşattıklarınızın ileride size nasıl geri döneceğini, Boğaziçi tarihinde nasıl anılacağınızı görebilmeniz açısından fikir vermek içindir. Saygınlık ve itibar makam sahibi olmakla kazanılmıyor. Bir ODTÜ mezunu olarak ileride gerçekten nasıl anılacağınızı hayal edebileceğinizi sanıyoruz. Karar sizin elbette” dedi.

İşte o mektup: