Meclis Başkanı Şentop'tan 'yeni anayasa' açıklaması

Meclis Başkanı Şentop, "Adı konmamış bir anayasa tartışması zaten yaşıyoruz. Hükümet sistemi bağlamındaki tartışmalar, kimse adını söylemiyor ama esasen anayasa tartışmasıdır." ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Şentop'tan 'yeni anayasa' açıklaması

TBMM Başkanı Mustafa Şentop,’tan ‘yeni anayasa’ya ilişkin bir açıklama daha geldi.

Şentop aynı zamanda, muhalefet oylarıyla reddedilen ancak AKP’nin millet iradesini yok sayarak yeniden oylanmasını talep ettiği ve TBMM’de AKP oylarıyla talebin kabul edildiği Güvenlik Yasa Teklifi hakkında da açıklama yaptı.

Şentop’un açıklamasından öne çıkan satır başları:

YENİ ANAYASA

“Adı konmamış bir anayasa tartışması zaten yaşıyoruz. Hükümet sistemi bağlamındaki tartışmalar, kimse adını söylemiyor ama esasen anayasa tartışmasıdır. Bütünüyle yeni bir anayasa yapılmasına yönelik tartışmayı Türkiye’de genişleterek desteklememiz lazım. Önümüzdeki günlerde bu tartışmanın daha da yoğunlaşacağını ümit ediyorum. Sadece birtakım slogan ve ilkeler düzeyinde bir tartışma, Türkiye’yi ileriye taşımaz.”

REDDEDİLEN GÜVENLİK SORUŞTURMASI KANUN TEKLİFİ

“TBMM’de bir kanunun oylanmasıyla ilgili sorun yaşandı. Oylamada oturumu yöneten meclis başkanvekilinin ‘yeterli sayıda kabul olmadığı için kanun teklifinin reddedildiğine’ dair açıklaması oldu. Dün oylama tekrar edildi, maddelere geçilme kararı alındı. Burada bunu değerlendiren bazı kişilerin, yapılanın yanlış olduğu yönünde ifadeleri var. Bunların bütünü cehalet mahsulü ifadelerdir. Meclis başkanının genel kurulun işleyişiyle ilgili tek ve kendisine mahsus yetkisi vardır.

Bir oylama yapılmıştır. Bunun yanlış, önemli bir yanlışlık içerdiğine dair nitekim iç tüzük çerçevesinde görüntüler incelendi. Buna dair karar başkanlık divanında verildi. Genel Kurul’da doğru bulundu. Bunun üzerine oylama yenilendi. Bu ilk defa olmuş bir şey mi? Hayır. İtiraz varsa başkanın elektronik oylamaya geçmesi gerekir. Başkan elektronik oylamaya gerek yok diyor. AYM kararına göre, içtüzüğü uygulamış olduk.”