Mayıs ayında en az 232 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi!

Mayıs ayı iş cinayeti raporunda en az 232 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirten İSİG Meclisi, 13 emekçinin ise 'borç ve işsizlik' nedeniyle intihar ederek hayatına son verdiğini açıkladı.

Mayıs ayında en az 232 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), mayıs ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

İSİG Meclisi’nin iş cinayeti verilerine göre, mayıs ayında en az 232 işçi, 2021 yılının ilk beş ayında ise en az 972 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

“Mayıs ayında önce “tam kapanma” sonra “kısıtlamaların esnemesi” denirken Türkiye’de her gün çalışmak zorunda olan milyonlarca işçi için değişen bir şey olmadı.” denilen raporda lapanma döneminde e-Devlet üzerinden 3 milyon 21 bin 778 ‘Çalışma Muafiyet İzni Belgesi’ düzenlendiği açıklandı. İSİG Meclisi raporunda, “İşçiler, toplu taşımada, fabrikalarda, şantiyelerde, depolarda, marketlerde, atölyelerde, tarlalarda, bürolarda çalıştı, çalışmak zorunda bırakıldı. Neoliberal sağlık politikaları nedeniyle her gün virüs maruziyetiyle karşı karşıya olan işçiler aşılama programlarına giremedi.” ifadelerine yer verdi.

İSİG Meclisi’nin açıklamasına göre, Türkiye’de son bir ayda Covid-19 nedeniyle 43 eğitim, 15 sağlık ve 14 belediye emekçisi hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından yapılan araştırmaya da değinilen raporda, 2016 yılında yüz binlerce işçinin uzun çalışma saatlerinin yol açtığı inme, kalp hastalıkları ve kalp krizi gibi nedenlerle yaşamını yitirdiğinin belirtildiğinin altı çizildi. “Araştırma, haftada en az 55 saat çalışan bir işçinin, 35-40 saat çalışan bir işçiye göre felç geçirme riskinin yüzde 35, kalp hastalıkları riskinin de yüzde 17 arttığını ortaya koydu.” diyen İSİG, “Bu araştırma sonucunda söyleyebiliriz ki, fazla çalışmak sağlığa zararlıdır!” ifadelerini kullandı.

Raporda Soma Davası’nın kararına da tepki gösterildi. “Adalet yerini buluncaya dek mücadelemiz devam edecek” denilen açıklamada şunlar söylendi:

“301 madencinin yaşamını yitirdiği, Türkiye’nin en büyük iş cinayeti olan Soma Katliamında adalet yine yerini bulmadı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmada madenci ailelerinin avukatları, dava hakimi ile dava heyetinin tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle ‘reddi hakim’ talebinde bulundu ancak avukatların red talebindeki iddiaları somut delillerinin olmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi. Avukatların esas hakkındaki savunmalarını sunması ve reddi hakim talebinin bir üst mahkemeye itiraz sürecinin tamamlanması amacıyla duruşma 14 Haziran tarihine erteledi. Siyasetin doğrudan müdahil olduğu davada adalet yerini buluncaya kadar mücadelemiz devam edecek.”

En az 13 emekçinin ise “borç ve işsizlik” nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdiği belirtildi.

İSİG’in iş cinayeti verileri şöyle:

  • Ocak ayında en az 203 işçi, Şubat ayında en az 141 işçi, Mart ayında en az 144 işçi, Nisan ayında en az 252 işçi, Mayıs ayında en az 232 işçi hayatını kaybetti. 2021 yılının ilk beş ayında iş cinayetlerinde en az 972 işçi arkadaşımızı kaybettik.
  • 232 emekçinin 193’ü ücretli (işçi ve memur), 39’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
  • İş cinayetlerinde ölenlerin 20’si kadın işçi, 212’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, eğitim, büro, metal, sağlık ve belediye/genel işler işkollarında gerçekleşti.
  • Üç göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 2’si Afganistanlı ve 1’i Türkmenistanlı.
  • 3’ü çocuk, 84’ü 51 yaş ve üzerinde işçi yaşamını yitirdi
  • Tarım işkolunda 21 çiftçi ve 16 işçi hayatını kaybetti. İnşaatlardaki 20 iş cinayetinin 12’si Mayıs ayının son haftasında meydana geldi. Tespit edebildiğimiz en az 5 moto kurye arkadaşımızı kaybettik.
  • Mayıs ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 29’u (yüzde 12,5) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler tarım, kimya, eğitim, büro, ticaret, metal, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu. Genel olarak baktığımızda da salgından evvel yüzde 1-2 olan sendikalı işçi ölüm oranı salgın sürecinde yüzde 10’un üzerinde.
  • En fazla ölüm nedenleri Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, intihar, kalp krizi, elektrik çarpması ve boğulma.
  • Mayıs ayında Covid-19 nedenli ölümler yüzde 52 ile ilk sırada ve en çok meydana gelen işkolları ise, ticaret, büro, eğitim, sağlık, belediye, güvenlik ve basın.
  • 43 eğitim, 15 sağlık ve 14 belediye emekçisi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 11’i yüksekten düşme nedenli.
  • Mayıs ayında en az 13 emekçi ‘borç ve işsizlik’ nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdi.