Mahmut Özer eğitimdeki başarısızlığın nedeni olarak türban yasağını öne sürdü

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitimdeki başarısızlığı başörtüsü yasağına bağladı. “MEB bütçesi artırılsın” talebi ise AKP ve MHP’liler tarafından reddedildi.

Mahmut Özer eğitimdeki başarısızlığın nedeni olarak türban yasağını öne sürdü

Merkezi yönetim bütçesi içindeki yüzde 10,79’luk oranı ile 2018 yılı itibarıyla en düşük seviyesini 2022 yılında gören 274,3 milyar TL’lik MEB bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün kabul edildi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, milletvekillerinin sorularının büyük bölümünü yanıtlamazken, eğitimdeki 20 yıllık başarısızlığı başörtüsü ve katsayı sorununa bağladı.

KATSAYIYI ÖNE SÜRDÜ

BirGün’den Mustafa Bıldırcın’ın haberine göre “Katsayı 10 yıl uygulandı. Ne oldu? Meslek liselerinden ve imam hatip liselerinden başarılı öğrenciler geri çekildi” diyen Özer, şunları söyledi:

“Yükseköğretime erişimi olmayan bir yere öğrenci gitmedi. İşveren konuşmaya başladı, ‘Aradığım elemanı bulamıyorum’ diye değil mi? İşverenlerle ciddi imzalar atıldı ve gelinen noktada mesleki eğitim de imam hatip liseleri de toparlandı. Katsayı hiç yaşanmamış, başörtüsü yasakları hiç uygulanmamış gibi eğitim sistemini konuşursak haksızlık etmiş oluruz.” 850 bin dersliğin olduğuna değinen Özer, “Bunun yüzde 56’sındaki öğrenci sayısı 25’in altında. Yani bizim 476 bin 850 sınıfımızda öğrenci 25’in altında. 26-30 arasında yüzde 18, 31-35 arasında yüzde 16. Elbette kim isteyebilir ki bir sınıfta kalabalık öğrenci olsun. Hiç kimse istemez” dedi.

Öte yandan Sayıştay 2020 Denetim Raporu kapsamında Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen hızlandırılmış eğitim programı kırtasiye setleri ve halk eğitim merkezleri temizlik malzemeleri ihaleleriyle ilgili olarak yetkililer hakkında soruşturma başlatıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Maarif müfettişlerince yürütülen inceleme sonucunda sorumluluğu tespit edilen personel hakkında disiplin, mali ve idari yönden teklifler getirilmiş, savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

ARTIŞ TALEBİNE RET

Komisyonda HDP ve İYİ Parti’nin, “Öğretmen açığının kapatılması” gerekçesiyle sunduğu, “MEB bütçesi artırılsın” teklifleri de kabul edilmedi. HDP’li Necdet İpekyüz, Garo Paylan ve Erol Katırcıoğlu’nun, “200 bin öğretmenin öğrenciyle buluşması için MEB bütçesi 24 milyar TL artırılsın” önerisi ve İYİ Parti’li Durmuş Yılmaz ile Erhan Usta’nın “50 bin öğretmen ataması için 6,2 milyar TL bütçe artışı yapılsın” önerisine AKP ve MHP’li milletvekilleri, “Hayır” oyu verdi.