Mahalle kasabı isyan etti: Vatandaş nasıl et yiyecek

Kayseri'de bir mahalle kasabı ürünlere gelen zamlara isyan ederek 'vatandaş nasıl et yiyecek' dedi

Mahalle kasabı isyan etti: Vatandaş nasıl et yiyecek

Kayseri’de bir mahalle kasabı Türk parasındaki değer kaybının, vatandaşın alım gücünü etkilemesiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

ANKA’dan  Davut Güleç’in haberine göre: Murat Duran isimli bir yurttaş, ürünlere gelen zamlar sonucu işlerinin daraldığını belirterek “Önceden yarım kilo alan şimdi 250 gram alıyor. 250 gram alan 150 gram alıyor. Azar azar 100 gram 200 gram alma durumuna düştü. Duramayız. Nasıl duracağız 100-150 gramla? Dükkan kiralarımız çok yüksek. Elektrik keza öyle” dedi.

Müşteri sayısında ve alımlarda ciddi düşüş olduğunu belirten Murat Duran, “Biz de isteriz ki burada etin kilosu 20 lira olsun ki herkes, en aşağı taban da alabilsin. Yüksek tavan alıyor en aşağı tabaka hiçbir şey yiyemiyor” dedi şunları söyledi:

“BU KADAR ARTIŞ HİÇBİR ŞEYDE YAŞAMADIK”

20-25 yıldır bu sektörün içindeyiz. İlla ki inişler çıkışlar oldu ama bu kadar, yani bir anda bu kadar artışta hiçbir şeyde yaşamadık. Her hafta yumurtaya 2-3 lira zam geliyor. Tavuk öyle, et piyasası öyle, yem öyle. Kiralar keza öyle. Üst tabaka kesimler alıyor. Orta kesim dediğim gibi 1 kilo alan yarım kilo alıyor 300 gram alıyor, alt yani biraz daha asgari ücretle çalışan insanlar zaten alamıyor Allah yardım etsin.

“KESİM FİYATLARI YÜKSELDİ”

Satışlarımızda bayağı düşüşler var. Et fiyatlarında kesimde yükselme var. Kesim fiyatları yükseldi. Haliyle 48-49 liraya şu an karkas et kesimi var. Yani bunun söküldüğü zamanda 55-56-57 liraya maliyeti oluyor kemiksiz etin. Kasaplar olarak illa ki bir sıkıntı var. İşlerde bayağı bir düşüş var. Yani buna nasıl bir çare bulunacak. Yem fiyatları çok yükseldi, besici orada ağlıyor. Diğer tarafta kasapların durumu perişan.

“FİYAT YÜKSELTEMİYORUZ”

Her zaman fiyat yükseltemiyoruz. Yükseltince de müşteri potansiyelimiz düşüyor. Şu an çok mağduriyet var. İşyerlerinin kirası bir taraftan yükseliyor, dolar, Euro yükseldi. Aldığı fiyat öyle. Hükümetimizin buna bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz. İnşallah bir şeyler yapılır bunlarla ilgili. Yoksa cidden kasapların hali perişan, pek iyi değil. Bilemiyorum bu gidişle göremiyoruz. Günlük her şeye zam geliyor. Biz burada ete 1 lira zam yapsak müşteri fark ediyor. Ne kadar zam diyorlar. Ama dışarıda her şeye her gün zam geliyor 1 lira 2 lira. Yakıta geliyor. 80 liralık yağ şu anda 100-120 lira. Ama biz ette böyle bir şey yapamıyoruz.

“VATANDAŞ NASIL ET YİYECEK”

Besicilere yardımcı mı olacak. İşte besiciler ucuzlatacak ki yem ucuzlayacak. Besici ucuz yem alacak, mal ucuzlayacak. Yoksa böyle gitmez. Dışarı gerçekten hiç de iyi değil. 50 liraya çıkacak kesim fiyatları. Kaça alıpta kaça satacağız? Vatandaş nasıl et yiyecek? Tavuk deseniz öyle. Şu anda tavuk filatonun gelişi 43-44 liraya çıktı. İhracattan dolayı acayip yükselme oldu bir anda. Tavukla et şu an birbiri ile yarışıyor.

“100-200 GRAM SATMAYLA NASIL ÇIKACAĞIZ İÇİNDEN?”

Herkes yiyemiyor. Önceden yarım kilo alan şimdi 250 gram alıyor. 250 gram alan 150 gram alıyor. Mecbur evde çocuğun canı çekiyor adam sucuk almak istiyor veya kıyma yapmak istiyor, et yapmak istiyor. Azar azar 100 gram 200 gram alma durumuna düştü. Duramayız. Nasıl duracağız 100-150 gramla. Bir mal kestiriyorsun 15 bin lira tutuyor. 100-200 gram satmayla nasıl çıkacağız içinden? Dükkan kiralarımız çok yüksek. Elektrik keza öyle. Yani çok tabi. Hangi esnafın yok ki? İçinden çıkılmaz bu.

“BİZ DE İSTERİZ ETİN KİLOSU 20 LİRA OLSUN”

Yem fiyatları ucuzlayacak ki besici malın fiyatını düşürecek, malın fiyatı düşünce kesim ucuzlayacak biraz. Yani biz de isteriz ki burada etin kilosu 20 lira olsun ki herkes en aşağı tabanda alabilsin yesin. Yüksek tavan alıyor en aşağı tabaka hiçbir şey yiyemiyor. En düşük şu an bizim kıyma fiyatımız 47,90 lira. Parça etimiz mesela 70 lira. En aşağı tabanda tuttuğumuz halde. Tavuk fiyatları bugün yine zamlandı. Dediğim gibi tavuk filato 45 lira. Kanat öyle, sarma öyle. Tüm tavuk 23-24 lira. Yumurtaya her hafta zam geliyor. 2 lira 3 lira.

“VATANDAŞ NE YESİN HANGİSİNİ YESİN?”

Vatandaş ne yesin hangisini yesin. Vatandaşta haklı. Asgari ücretle geçinen insan ne yapacak? Başka yapacağımız bir iş yok. Ya kapatacağız. Yani bir an önce çözüm lazım. Yoksa herkesin durumu şey mağduriyet var bunla alakalı. Bir an önce çözüm bekliyoruz inşallah.”