Madenin atık havuzu çöktü, ağır metaller içme suyu barajına karıştı!

Karaayıt Köyü'nde faaliyet yürüten demir madeninin atık havuzu çöktü, ağır metaller içme suyunun sağlandığı Madra Barajı'na karıştı. 

Madenin atık havuzu çöktü, ağır metaller içme suyu barajına karıştı!

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde Karaayıt Köyü’nde faaliyet yürüten demir madeninin atık havuzu çöktü, ağır metaller içme suyunun sağlandığı Madra Barajı’na karıştı.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ile birlikte madenin olduğu sahaya giden CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, madenin yanındaki dereye akan sulara ağır metallerin karıştığını ve bu derenin de Dikili, Bergama, Ayvalık, Altınova ilçelerin su ihtiyacının karşılayan Madra Barajı’na aktığını söyledi.

Aytekin suya karışan ağır metallerin Dikili, Bergama, Ayvalık, Altınova yaşayan insanların evindeki içme suyuna kadar gideceği uyarısında bulunarak, yetkililere “Köyün mera alanlarını gasp ettiniz, şimdi de canlarını tehlikeye atıyorsunuz. Burada bir cinayet işleniyor. Bu cinayeti bu ülkeyi yönetenlerin gelip yerinde görmesini istiyoruz” dedi.

“TÜM KİRLİLİK MADRA BARAJI’NA AKTI”

Karaayıt Köyü Muhtarı Bayram Kaçar ise dün yağan yağmurlarla birlikte madenin atık havuzu ve pasalarının köyün yakınından geçen dereye çöktüğünü belirterek, tüm kirliliğin halen Madra Barajına aktığına dikkat çekti.

Yurttaşın içme suyunun kirleten maden ocağıyla ilgili ise adım adım süreç şöyle işledi:

-Bilfer Madencilik şirketi, 2008 yılındaki “ÇED olumlu” belgesini aldıktan sonra Karaayıt Köyü’nün meraları üzerinde faaliyete başladı. Balıkesir Barosu, köylülerin başvurusu sonrası aynı yıl Çevre ve Orman Bakanlığı aleyhine ÇED raporunun iptali istemiyle Balıkesir İdare Mahkemesinde dava açtı.

-31 Temmuz 2009 tarihinde Balıkesir İdare Mahkemesince “ÇED olumlu” kararı iptal edildi. Şirket bunun üzerine yeni bir ÇED süreci başlattı.