Macron'dan 'Türkiye' açıklaması: Gerginlik son birkaç haftadır hafifledi

Macron, "Türkiye ile gerilim son haftalarda hafifledi. Yaz boyunca tetikte olmaya ama aynı zamanda ortak çalışmaya yeniden katılmaya devam edeceğiz." dedi.

Macron'dan 'Türkiye' açıklaması: Gerginlik son birkaç haftadır hafifledi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi nedeniyle bulunduğu Brüksel’de düzenlediği basın açıklamasında, “Türkiye ile gerginlik son haftalarda hafifledi” dedi. Avrupa ülkelerinin ‘temkinli davranmaya devam edeceğini’ söyleyen Macron, “Yaz boyunca tedbirli olacağız, aynı zamanda ortak çalışmalara yeniden başlayacağız” ifadelerini kullandı.

AB ile ilgili değerlendirmelerinde Türkiye ile gerginliğin hafiflediğini ancak Berlin ile Paris’in Rusya ile AB zirvesi düzenlenmesi önerisinin Doğu Avrupa ülkeleri tarafından reddedildiğini belirten Macron, şunları söyledi:

“AB zirvesinde yasadışı göçle daha etkin mücadele de ele alındı.

Türkiye ile gerilim son haftalarda hafifledi. Yaz boyunca tetikte olmaya ama aynı zamanda ortak çalışmaya yeniden katılmaya devam edeceğiz.

AB zirvesinde Rusya’ya yönelik birleşik yaklaşım ihtiyacı da ele alındı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le zirve düzenleme ihtimali için uzun ve zorlu tartışmalar yapıldı, ama en baş öncelik halini almadı.

(AB üyesi Macaristan’ın AB müktesebatına aykırı icraatlarına LGBT karşıtı yasayı eklemesi hakkında) Bir ülkenin bu duruma nasıl gelebildiğini araştırmalı, üzerinde çalışmalıyız. Buna karşı kültürel bir savaş, bir medeniyetler savaşı vermeliyiz. Ancak Macaristan’a karşı (bir ülkenin istediği zaman AB’den çekilmesine dair) 50. maddenin kullanılmasından yana değilim. Macaristan’ı AB içinde tutmalıyız. Ancak Macaristan’a karşı zemin kaybetmeyeceğimizi göstermemiz gerekiyor.”