"Macron, Barzani'nin görüşlerine çok güveniyor"

IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri, Fransa’nın bölgede önemli bir rol üstlenmek istediğini belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un resmi davetlisi olarak Paris’te bulunuyor.

Barzani ile Paris’te bulunan IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fevzi Hariri, ziyaret hakkında Rûdaw muhabiri Ala Şali’ye konuştu.

“Avrupa’yı saran koronavirüs salgını döneminde tüm liderler bu bela ile uğraşırken Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Başkan Barzani’yi davet etti. Bu davetin önemi nedir” sorusuna Hariri,

“Bildiğiniz gibi geçen hafta Katar Dışişleri Bakanı Erbil’e gelmişti. Duha yönetimi de Başkan Neçirvan Barzani’ye resmi davet iletti. Genel olarak bölge, özelde de Irak ve Kürdistan Bölgesi çeşitli problemlerle karşı karşıya. Yine önümüzde bir erken genel seçim var. Irak’taki iç sorunlar, parlamento ve bölgedeki durum bölgenin huzur ve güvenliği açısından önemli. Tüm bu konularda Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani’nin görüşlerini öğrenmek istiyor, çünkü onun görüşlerine çok güveniyor” dedi.

Fransa’nın bölgede her zaman önemli bir rol üstlenmek istediğini belirten Hariri, “Fransa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ve dünyanın sayılı güçlerinden biri. Ayrıca her zaman Kürdistan Bölgesi’nin yakın dostu olmuş, Kürt halkının yanında tavır almıştır. 1991’de ABD ve İngiltere ile birlikte Saddam’ın saldırılarının durdurulmasında rol oynadı. 2010 yılında Başkan Barzani Paris’e davet edildi. Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin kendisi de birkaç defa Fransa’yı ziyaret etti. Fransa Kürdistan Bölgesi’nin huzur ve güvenliğine büyük önem veriyor” diye konuştu.

Barzani ve Macron arasındaki görüşmeye de değinen Hariri, “Sayın Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal haklarının korunması konusuna değinecek. Kendisi buraya gelmeden önce Irak Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Kürdistan’daki siyasi tarafların da görüşünü aldı. İki genç lider bir birlerini çok iyi anlıyorlar” ifadelerini kullandı.

Hariri, “Şimdi Kürdistan Bölgesi’ne yönelik gözle görülür bir tehdit var. Birkaç hafta önce silahlı gruplar tarafından Erbil’e roketlerle saldırı düzenlendi. Tüm bu tehditlere bir sınır konulmalı. Bugün sadece IŞİD değil, diğer silahlı gruplar da tehdit oluşturmaya devam ediyor” dedi.