Lübnan Hizbullahı: İstikrarsızlığın sorumlusu Beyrut Limanı patlamasının Savcısı Bitar

Hizbullah, yaptığı açıklamada Lübnan'da yaşanan siyasi istikrarsızlığın sebebinin Beyrut limanı patlaması dosyasında soruşturmayı yürüten savcı Tarık el-Bitar ve Lübnan Kuvvetleri Partisi’nin olduğunu açıkladı.

Lübnan Hizbullahı: İstikrarsızlığın sorumlusu Beyrut Limanı patlamasının Savcısı Bitar

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, Tarık el-Bitar’ın “Lübnan’da gerçek bir sorun haline geldiğini” ileri sürdü.

Hizbullah 14 Ekim Perşembe günü gerçekleşen Tayyuna olaylarının arka planında “Lübnan Kuvvetleri Partisi’nin” olduğunu ileri sürdü.

14 Ekim Perşembe günü Beyrut’un Tayyuna bölgesinde meydana gelen ve makineli ve keskin nişancı tüfeklerinin kullanıldığı çatışmaların sonucunda 7 kişi hayatını kaybetmişti.

Hükümetin çalışmalarına eşlik eden parlamenter kaynaklar, “Hükümetin yakın gelecekte bir araya gelmesi için henüz kesin bir işaret bulunmadığını ve başarısızlığına yol açan krize bir çözüm formülü henüz netleşmediğini” söyledi.

Söz konusu kaynaklar Savcı Bitar’ın eylemleriyle ilgili bölünmeye ve görevde kalması konusundaki anlaşmazlığa atıfta bulundu ve krizi çözmek için ilgililer arasında sürekli temaslar olduğunu kaydetti.

Hizbullah, Bitar’a yönelik eleştirilerinin dozunu artırdı.

Tarık el-Bitar’ın “Lübnan’da gerçek bir soruna dönüştüğünü” ileri süren Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı, “Beyrut Limanı’nda yaşananları ortaya çıkarmak, tüm delillerde adaleti sağlamak için orada gerçek bir müfettiş olmasını istedik. Artık adalete güvenilmez. Bitar soruşturmaları açık bir şekilde siyasallaştırıyor. Kulağımıza gelen son şey, kurbanların ailelerinin ondan şüphelenmeye başladığı ve onun yüzünden Tayyuna’da ve bölgede büyük bir fitnenin çıkmak üzere olduğu. Bize sorun ve talihsizlik getiren ve adaleti sağlama konusunda ümit vermeyen bu müfettiş niçin görevde? İstikrarın sağlanması için ve insanların adalete kavuşup gerçekleri bilmesi için gitmesi daha iyi olacak” dedi.

HİZBULLAH: FAİLLERİ LÜBNAN SİSTEMİNE GÖRE CEZALANDIRACAĞIZ

14 Ekim Perşembe günü gerçekleşen ve 7 kişinin ölümüne neden olan Tayyuna olaylarının arka planında “Lübnan Kuvvetleri Partisi’nin olduğunu dile getiren Kasım, “Soruşturmanın ve sonuçlarının takipçisi olacağız ve failleri Lübnan sistemine göre cezalandıracağız. İnsanların hayatlarına bulaşanlara bir son verelim.” değerlendirmelerinde bulundu.

Diğer yandan Hizbullah Milletvekili Ali Feyyad, devlet, hükümet, yargı ve güvenlik servislerine Tayyuna dosyasına el koyma çağrısı yaptı.

Siyasi bir toplantıda konuşan Feyyad şunları söyledi: “Bu suçun işlenmesi için kimin emir verdiği, kimin işlediği ve sorumluluğun kimde olduğunu bilmek istiyoruz. Fail cezalandırılmalı. Bu dosya yargı ve güvenlik birimlerinin eline geçmeli. Görevliler sorumluluğunu üstlenmeli ve fail, eyleminden dolayı cezalandırılmalıdır.”

Öte yandan Lübnan Kuvvetleri Partisi, yargının siyasi olarak kendisini hedef almak için kullanılmasından endişe duyduğunu bildirdi.

Meclis’teki Güçlü Cumhuriyet Bloğu’ndan eski Milletvekili Fadi Kerem, “Muhalifleri boyun eğdirmek için tekrar güvenlik sistemini kullanmak kabul edilemez. Halk bunu alaşağı eder. Hizbullah eksenindeki tarafların sorumluluklarından kurtulmaları için dikkatleri liman patlaması suçundan başka yöne çevirme girişimleri de işlemeyecek.” diye konuştu.