Liseli gençlikten zorunlu din dersi tepkisi: Kabul etmiyoruz!

"Bizler de diyoruz ki gençliği gerici ve çağ dışı düşüncelere mahkûm eden, pandemi süresince bizlere eşit, parasız ve ulaşılabilir bir eğitimi sunamayan Ziya Selçuk derhal istifa etmelidir!"

Liseli gençlikten zorunlu din dersi tepkisi: Kabul etmiyoruz!

Sosyalist Liseliler, seçmeli derslerde din dersinin zorunlu olarak seçilmesi için baskı uygulayan AKP, MEB ve işbirliği içinde oldukları gerici vakıflara karşı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada “AKP, adı seçmeli olan dersleri dahi “kuralına” uyarak hayata geçirmekten aciz bir partidir. Kendi ‘dindar ve kindar’ kalıplarına sığdıramadığı gençliğe, zorla istediği dersleri aldırmaya çalışmaktadır.” denildi.

Liseli gençliğe ve kamuoyuna çağrıda bulunan Sosyalist Liseliler tarafından yapılan açıklamada “Sayısız seçmeli dersin olduğu liselerde neden sürekli üç derse öğrenciler mahkum edilmektedir ve neden liseli gençliğin kendi istek ve yeteneklerine uygun dersleri seçmesini istemiyorsunuz?’ Bu soruları sormamızı, aldığımız eğitimi sorgulamamızı istemiyorlar. Eğitim haklarımızı gasp ediyorlar. Düşünen, üreten ve sorgulayan bir liseli gençliğe karşılar.” ifadelerine yer verildi.

Sosyalist Liseliler’in, ‘‘Seçmeli adı altında zorunlu din dersine hayır!’’ başlıklı açıklamasının tamamı şöyle:

“Liseli gençlik AKP iktidarı tarafından gericilikle kuşatılmaya devam ediliyor. 22 Ocak’a kadar seçilmesi istenen seçmeli dersler, her sene olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul yönetimleri ve AKP’nin gençliği teslim ettiği dinci- gerici vakıf ve cemaatler tarafından liselilere dayatılmaya devam ediyor.

AKP, adı seçmeli olan dersleri dahi “kuralına” uyarak hayata geçirmekten aciz bir partidir. Kendi ‘dindar ve kindar’ kalıplarına sığdıramadığı gençliğe, zorla istediği dersleri aldırmaya çalışmaktadır.

Öğrencilerin ve velilerin tepkilerine aldırmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın özellikle İstanbul, Çanakkale ve Bolu’da fiyaskoları teker teker ortaya çıkıyor. Whatsapp gruplarından “Kur’an-ı Kerim”, “Peygamberimizin Hayatı” ve “Temel Dini Bilgiler” derslerinin seçilmesi için çağrılar yapılıyor, okul aile birlikleri bu dayatmaya ortak ediliyor. Vakıf ve cemaatler devreye sokularak, manevi duyguların sömürüldüğü afişler paylaşılıyor. Demagoji ile liseli gençlik, baskı altına alınmaya çalışılıyor.

‘Sayısız seçmeli dersin olduğu liselerde neden sürekli üç derse öğrenciler mahkûm edilmektedir ve neden liseli gençliğin kendi istek ve yeteneklerine uygun dersleri seçmesini istemiyorsunuz?’ Bu soruları sormamızı, aldığımız eğitimi sorgulamamızı istemiyorlar. Eğitim haklarımızı gasp ediyorlar. Düşünen, üreten ve sorgulayan bir liseli gençliğe karşılar.

Bunlar yetmezmiş gibi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk “81 ilden, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni meslektaşlarımla buluştum. Ülkenin en büyük öğretmenler odasında birlikte çay içmek, eksikleri not edip proje üretmek gibiydi.’’ diyor.

Sosyalist Liseliler olarak tüm kamuoyuna ve sıra arkadaşlarımıza çağrımızdır!

Bizler de diyoruz ki gençliği gerici ve çağ dışı düşüncelere mahkûm eden, pandemi süresince bizlere eşit, parasız ve ulaşılabilir bir eğitimi sunamayan Ziya Selçuk derhal istifa etmelidir!

Seçmeli adı altında zorunlu din derslerine hayır!

Ülkenin geleceği olan liseli gençlik, AKP’nin seçmeli din dersi dayatmalarına teslim edilmemelidir!

Liseli gençlik çağdışı, dinci- gerici düşüncelerin demagojisine karşı uyanık olmalı, liselerde laik ve bilimsel bir eğitim mücadelesini yükseltmelidir. İlericilikten ve aydınlanmadan yana olan tüm sıra arkadaşlarımızı Sosyalist Liseliler’e katılmaya, mücadele etmeye çağırıyoruz!”