Limak patronundan ekonomi yorumu: Rahatsızım

Limak Holding’in sahibi Nihat Özdemir ekonomide yaşanan gelişmelere dair ‘rahatsızım’ yorumunda bulundu.

Limak patronundan ekonomi yorumu: Rahatsızım

Dünya Bankası verilerine göre dünya üzerinde en çok kamu ihalesi alan şirketler arasında yer alan Limak Holding patronu Nihat Özdemir dövizdeki dalgalanma ve enflasyonun kendisini rahatsız ettiğini söyledi.

Dünya Gazetesi’ne konuşan Özdemir, “İstikrar nedir, ben neyi beklerim. Uzun dönem dövizde stabilite isteriz, enflasyonun düşük gitmesini isteriz, faizin düşmesini isteriz. Faiz, yatırımın, iş insanının bir numaralı düşmanıdır” dedi.

Özdemir, dövizdeki hareketlilik ve enflasyon ile ilgili rahatsızlığını, “Eğer bir ülkede döviz, enflasyon ve faiz birbirine paralel hareket ederse yalnız Türk iş insanı değil, yurt dışındaki iş insanı da Türkiye’ye yatırım gözüyle bakar. Bunların içindeki herhangi bir problem, yani üç ayağın herhangi biri fazla bir harekette bulunursa Türk iş insanını da, yabancı yatırımcıyı da rahatsız eder” ifadeleri ile belirtti.

TÜRKİYE GLOBAL BİR GÜÇ

Tüm dünyanın gözünün Türkiye’de olduğunu söyleyen Özdemir, Türkiye’nin ‘global bir güç olduğunu söyledi.

“Türkiye büyük bir ülke. Onun için ekonomide stabiliteyi yani enflasyon, kur ve faiz dengesini sağlamamız lazım. Merkez Bankası bir faiz artırdı dolar 7.20’ye kadar düştü. Türkiye’de yaşanan bu 7.20’den sonraki döviz yüksekliğinin ekonominin gereği olarak değil, yabancı yatırımcının Türkiye’nin borsasından çıkmak için gösterdiği çabaya bağlıyorum. MB Başkanı, ‘Eski düzenden farklı bir düzende olmayacağım. Enflasyonun düştüğünü görürsem ben de hemen faizi indirmeye başlayacağım’ şeklinde açıklama yaptı. 18 Nisan’da yapılacak para politikaları toplantısında faiz artırımı beklemiyorum. Düşüş de beklemiyorum. Bunu devam ettirerek ve artık kurdaki düşüş de devam ederse, stabiliteyi yakalarız” dedi.

Döviz ve TL yatırımları olduğunu söyleyen Özdemir dövizdeki hareketlilik ile ilgili “Bizim finansmanlarımızın önemli bir bölümü dövize dayalı. Ama dövize dayalı yatırımların belli bir kesiminin geliri de döviz. Havayolu, otoyollar, yapacağımız Çanakkale Köprüsü… Evet finansmanımız yabancı para ama gelirimiz de yabancı para. Bunlarda sıkıntı yok. Ama öyle yatırımımız var ki, TL gelirimiz var. Mesela doğalgaz yatırımımız, santral. Kömür santrali yatırımımız, enerji dağıtımları. Bunların finansmanları yabancı para ama gelirleri TL. Tabii dövizdeki bu oynama, bizim finansmanları geri ödemede bazı açıklar olmasına sebep oluyor. Bunları da bankalarımız görüyorlar herkesin durumlarını, bu yeni şartlara göre, ödeme planlarını revize ederek yola devam ediyoruz. Ama faizin ve enflasyonun yüksekliği, dövizdeki oynaklık tabi ki yatırımcıyı rahatsız ediyor” ifadelerini kullandı.