Lavrov: ABD, Suriye'den yağmaladığı kaynakları YPG'nin finansmanı için kullanıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’de Kürt ayrılıkçılığını desteklediğini belirtti.

Lavrov: ABD, Suriye'den yağmaladığı kaynakları YPG'nin finansmanı için kullanıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’da her yıl yapılan ‘Valday’ düşünce kulübü toplantısında ABD’nin Suriye politikası ve Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu.

Lavrov, “ABD, Suriye’nin petrol ve buğdayına el koyup ayrılıkçı Kürt gruplarının finansmanı için kullanıyor” dedi.

ABD’nin Suriye’den ayrılmak istemediğini belirten Lavrov, “Türkiye ve Irak açısından son derece hassas ayrılıkçı Kürt faktörünü kullanıyor. ABD işine geldiğinde Türkiye’nin terörist olarak nitelendirdiği PKK yandaşlarına da yardım ediyor. Böylece Suriye’nin kuzey bölgelerinde varlık göstermeyi sürdürmek için bölücülük girişimlerini destekliyor” ifadelerini kullandı.

“ABD, Suriye’nin milli serveti sayılan petrol ve buğdayına el koyarak ayrılıkçı Kürt grupların finansmanı için kullanıyor” diyen Lavrov, Türkiye ve bölgedeki diğer komşu ülkelerin ABD’nin tutumundan son derece rahatsız olduğunu kaydetti.

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri Suriye ekseninde ele alan Lavrov, sözlerine şunları ekledi:

“iki ülke arasındaki ilişki zorlu olabiliyor ama Moskova ile Ankara problemleri çözmek için her zaman ortak dil bulabiliyor. En zor durumlarda bile hem Türkiye, hem Rusya çıkarına uygun çözümler bulabiliyoruz. İki ülke liderinin yanı sıra bakanlık düzeyinde de yakın temaslar yürütüyoruz.”

Toplantıda katılımcılardan gelen “Türkiye ile Suriye’de gelinen nokta nedir, İdlib bölgesiyle ilgili ne beklenebilir” sorusunu da yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı, “Son olarak aramızdaki mutabakat gereği muhaliflerin geri çekildiği birkaç kontrol noktası Türkiye tarafından boşaltıldı. Burada kontrol Suriye hükümet güçlerine devredildi. Şimdi Türk tarafıyla İdlib bölgesinden geçen M4 karayolunun iki tarafında 6 km genişliğinde silah ve muhaliflerden arındırılmış hattın oluşturulması meselesi gündemde” dedi.