Körfez Emirlikleri'nin baskısı istifa getirdi

Lübnan Dışişleri Bakanı Vehbe, Körfez'in büyük tepki göstermesi karşısında görevi bırakma talebini Cumhurbaşkanı Aun'a iletti.

Körfez Emirlikleri'nin baskısı istifa getirdi

Lübnan Dışişleri Bakanı Şerbil Vehbe, IŞİD’den Körfez’deki Arap krallıklarını sorumlu tutmasının yarattığı diplomatik kriz karşısında görevden affedilmesi talebini Cumhurbaşkanı Mişel Aun’a iletti.

Aun’a istifa mektubunu vermesinin ardından açıklama yapan Vehbe, ‘son gelişmeler ve bir televizyon kanalında yaptığı yorumlara eşlik eden koşullar ışığında görevi bırakma talebini ilettiğini, dile getirdiği ifadelerin Lübnan ve Lübnan halkı aleyhine kullanılmaması için bu kararı aldığını’ belirtti.

Son gelişmeler, sırasıyla Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in Lübnan’ın büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırarak protesto notası vermesi ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) Vehbe’den resmi özür talep etmesiydi. Körfez üçlüsü Lübnanlı bakanın sözlerini ‘hakaret’ diye nitelerken, BAE ‘ırkçılık’ suçlamasında da bulundu.

NE OLMUŞTU?

Kriz, pazartesi gecesi el Hurra kanalındaki tartışma programında Vehbe’nin sarf ettiği sözler gerekçesiyle çıktı.

“Sevgi, dostluk, kardeşlik ehli ülkeler, Ninova, Anbar ve Palmira ovalarında IŞİD’in tohumlarını attı” çıkışını yapan Lübnan Dışişleri Bakanı, sunucunun ‘Körfez ülkelerini mi kast ettiğini’ sorması üzerine ülke ismi vermedi, ancak ‘IŞİD’i Körfez ülkelerinin mi finanse ettiğine’ dair ısrarlı sorulara şu karşılığı verdi:

“Kim finanse etti, ben mi?”

Programda canlı bağlantı kurulan Suudi Arabistanlı bir yetkili ise Aun’u ‘Hizbullah’ın güçlenmesini ve Lübnan hükümeti üzerindeki hakimiyetini artırmasına yarayan siyasi kalkan sağladığı’ gerekçesiyle eleştirirken, kaba saba ifadeler kullandı.

Suudi yetkilinin Aun için ‘sayın’ ifadesini kullanmamasına “İstanbul’da Kaşıkçı’yı öldürenler bu üslupla konuşamaz” tepkisini gösteren Vehbe, kızgınlığını dışa vurmak için Arap Yarımadası ve Ortadoğu’nun pek çok bölgesinin yerli göçebe halkı olmasına rağmen bölgede aşağılama için kullanılan ‘Bedevi’ sözüne başvurdu. “Bunu kabul edemem. Lübnan’dayım ve Bedevi’nin birinin hakaretine uğruyorum” diyerek stüdyoyu terk etti.