Komünistlerden Dedeağaç tepkisi: ABD Balkanlardan defol!

TKH tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin Dedeağaç'taki askeri yığınağının emperyalizmin Balkanlara yerleşme girişimi olarak görülmesi gerektiği belirtildi. Bölge barışı için Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'daki emekçilerin anti-emperyalizm mücadeleyi yükseltmesi çağrısı yapıldı.

Komünistlerden Dedeağaç tepkisi: ABD Balkanlardan defol!

ABD Yunanistan’daki Dedeağaç üssüne 400’den fazla tank ve zırhlı araç sevkiyatı yaptı. ABD Savunma Görsel Bilgi Dağıtım Servisi (DVIDS), sevkiyatla ilgili fotoğrafları, “Dedeağaç’ın stratejik olarak konumlandırılmış limanı, ABD Ordusu kuvvetleri için kritik derecede önemli bir ulaşım ve lojistik merkezi haline geldi” mesajıyla paylaştı.

ABD emperyalizminin Yunanistan’daki bu hamlesi üzerine komünistlerden yazılı açıklama ile bir tepki geldi. Türkiye Komünist Hareket tarafından konuyla ilgili yapılan “ABD Balkanlardan defol!” başlıklı açıklamada şöyle denildi:

“ABD emperyalizminin Yunanistan’ın Türkiye sınırındaki Dedeağaç limanı üzerinden Yunanistan’a zırhlı araç sevkiyatı ve yığınağı, emperyalizmin Balkanlara yerleşme girişimi olarak görülmelidir.

Yunanistan’da bulunan Dedeağaç üssüne ABD emperyalizminin 400’den fazla tank ve zırhlı araç sevkiyatı Rusya’ya karşı bir hamle olduğu kadar bölgenin istikrarsızlaştırmasına neden olacak tehlikeli bir adımdır. ABD emperyalizminin Balkanlarda daimi askeri bir güç bulundurmasının bölge barışıyla ilgisi yoktur. Kaldı ki başta Rusya olmak üzere herhangi bir bölge ülkesinin Yunanistan’a tehdit oluşturduğu bir durum da mevcut değildir.

Karadeniz’de ABD ve NATO’nun askeri varlığını artırma girişimlerine şimdi de 400’ün üzerinden tank ve zırhlı araç sevkiyatı eklenmiştir. Böylesi bir tabloda Kanal İstanbul adıyla Montrö Boğazlar anlaşmasını geçersiz kılacak bir adımın AKP tarafından ısrarla gündeme getirilmesi manidar bulunmalıdır. AKP’nin ABD emperyalizminin planlarıyla gizli bir ortaklık içinde bulunup bulunmadığı herkes tarafından sorgulanmalıdır.

Aynı zamanda ABD tarafından Türkiye sınırına yapılan bu askeri yığınak doğrudan Türkiye’nin ABD tarafından kuşatılması anlamına gelmektedir. Irak ve Suriye’den sonra Yunanistan sınırına ABD tanklarının indirilmesi ülkemiz açısından da risk teşkil etmektedir!

ABD’nin Yunanistan’da askeri üssüne hayır!

Bölge barışı için ABD’nin Balkanlara yerleşmesine karşı Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan emekçilerini anti-emperyalist mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz!”