Komünistler, sefalet ücretine ve yoksulluğa karşı sokağa çıktı

Basın açıklamasının katılımcıları arasında İlerici Kadınlar Derneği (İKD) ve Sınıf Tavrı da yer alırken, eylemde "İnsanca bir yaşam, eşitlikçi bir düzen istiyoruz" pankartı taşındı.

Komünistler, sefalet ücretine ve yoksulluğa karşı sokağa çıktı

Türkiye Komünist Hareketi (TKH), asgari ücret diyerek halka sefaleti öneren zihniyete karşı  İstanbul Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasının katılımcıları arasında İlerici Kadınlar Derneği (İKD), İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İyi-Sen) ve Sınıf Tavrı da yer alırken, eylemde “İnsanca bir yaşam, eşitlikçi bir düzen istiyoruz” pankartı taşındı.

“VEKALETİ BİZİ TEMSİL ETMEYENLERE VERMEYECEĞİZ”

Basın açıklamasında ilk konuşmayı TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek yaparken, Tekerek konuşmasında şunları kaydetti:

“Ülkemizde emekçi sınıfının, işçilerin nesilden nesile on yıllardır duyduğu iki kelime var; birincisi acı reçete, ikincisi kemerleri sıkalım. Ne zaman bu haramilerin düzeni ekonomik olarak sıkışsa bu iki kelimeyi önümüze getiriyor. Biz bu düzeni değiştiremezsek, emekçilerin daha uzun yıllar açlığa mahkum edileceğinin ilanıdır. Türkiye’nin bir çok bölgesinde insanlar ‘açız’ diyorlar. Bu açlık sefalet düzeninde ise patronlar halinden memnun. Sermaye sınıf iktidarın sahibi oldukça, sermaye sınıfı geleceğimize karar verdikçe, sermaye sınıfı karlarını düşündükçe, emekçiler geçinemez, emekçiler aç kalır. Bugün güncel olarak hükümetin istifa etmesi gerektiğini çok yüksek sesle haykıralım, ama yetmez. Biz sadece kötü bir iktidardan kurtulmak istemiyoruz, bizi kötü şartlara mahkum eden bütün koşullardan kurtulmak istiyoruz. Biz genç kadınlarız, geleceksiz bırakılan gençleriz, biz bu kadar çok çalışmasına rağmen, aç, açıkta kalan, evsiz kalan emekçileriz. Dolayısıyla tek bir şey istiyoruz; hakkımızı istiyoruz. Hakkımızı gerçek anlamda alana kadar, ülkemizi bu sefalet düzeninden bu onursuz koşullardan kurtarmak için vekaleti bizi temsil etmeyenlere, bizim derdimize derman olmayanlara vermeyeceğiz. ”

“Enflasyon sebep faiz sonuç diyorlar ya biz onu bunu anlamayız, biz sermaye ile işçi sınıfı arasında arabuluculuk yapanları anlamayız biz bu süslü cümleleri anlamayız yaşadığımızı biz biliriz. Biz şunu biliyoruz sermaye sebep yoksulluk sonuçtur. Tam tersine çevirmek zorundayız. Biz komünistler diyoruz ki ülkemizin bağımsızlığa kavuşması lazım, Amerika ile bağımlılık ilişkilerini reddediyoruz, NATO’dan çıkıcaz diyoruz, özelleştirilenleri kamulaştıracağız diyoruz, patronlara muhtaç değiliz diyoruz!”

“YENİ BİR ÜLKE İÇİN MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Basın açıklamasında konuşmasını gerçekleştiren İKD GYK Üyesi Nagihan Üçok ise konuşmasında şunları söyledi:

“Milyonlarca emekçi için asgari ücret tartışılıyor. Asgari ücret bugün açlık sınırının altında. Asgari ücretin iyileştirileceğine dair beklenti ise koca bir yanılgıdan ibarettir. O yüzden asgari değil insanca yaşanacak bir ücret istiyoruz. AKP iktidarının yardım adı altında özellikle kadınları hedef alan sadakalarını değil haklarımızı istiyoruz. İnsanca bir yaşam eşitlikçi bir düzen istiyoruz. Emekçilerin, el ele, omuz omuza mücadelesi ile kuracağımız yeni bir ülke istiyoruz. Yeni bir ülke için örgütlenmeye, mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz.”

“BİZ İNŞAAT İŞÇİLERİ ÖFKELİYİZ”

Basın açıklamasında konuşmasını gerçekleştiren İYİ-SEN YK Üyesi Hasan Kırlangıç ise şunları kaydetti:

“İnşaat işçileri olarak öfkeliyiz. Öfkeliyiz çünkü geçtiğiniz yollarda, köprülerde, tünellerde, oturduğunuz evlerde, gittiğiniz AVM’lerde inşaat işçisinin alınteri kadar gasp edilmiş hakları vardır. İnşaat işçisinin canlarına mal olmuştur. Asgari ücret tartışmaları sürüyor.Bir yanda bürokratlarına 5’er 10’ar maaş verenler, diğer yanda sözümona işçiyi temsil ettiğini iddia eden sendikalar var. Bu görüşmelerden çıkan sonuç kemerleri sıkmak olacaktır. Biz buna karşı isyan ediyoruz. Asgari değil insanca yaşama mücadelesi veriyoruz.”

“BU TİYATRODA İŞÇİLERE HAKARET VAR”

Basın açıklamasının son konuşmasını gerçekleştiren isim de Sınıf Tavrı sözcüsü Kemal Parlak olurken, Parlak konuşmasında şunları kaydetti:

Asgari ücret görüşmelerinde her sene bir tiyatro sahnesi kuruluyor. Bu sene de kuruldu. Bu tiyatroda patronlar var, sermaye sınıfı var, siyasi iktidarları var, işçilere hakaret var, yalan var, manipülasyon var. Bu sene içinden geçmiş olduğumuz süreç çok daha ağır. Müthiş bir ekonomik kriz içerisinden geçiyoruz. Temek gıda maddeleri başta olmak üzere her şeye fahiş zamlar geliyor. Bir program etrafında örgütlenelim. Bu ülkenin kurtuluşu ancak işçilerin kurtuluş mücadelesi ile olacaktır. Her sene oynanan bu tiyatroda bir tek aktörler değişiyor. Bir zamanlar Demirel’di, Özal’dı, Çiller’di, şimdi de AKP. O vakit bu tiyatro çadırını toptan söküp atalım. İnsanca yaşanacak bir dünya için örgütlenelim”

https://twitter.com/komunisthareket/status/1467509455348719618?s=20