Komünistler kampanya başlatmıştı: Peki KYK borçlarına ilişkin düzen partileri ne diyor?

KYK borçları ile ilgili düzen partilerinden “çözüm önerileri” gelmeye başladı. Peki düzen partileri ne diyor? Düzen partileri gençliğin sorunlarına gerçekçi çözüm üretebilecek mi? Komünist gençler neyin mücadelesini yükseltiyor?

Komünistler kampanya başlatmıştı: Peki KYK borçlarına ilişkin düzen partileri ne diyor?

AKP iktidarı döneminde gençliğin sorunları daha da derinleşti. Genç işsizlik %25’lere dayandı, sayısı 1 milyona varan genç üniversiteyi bıraktı ya da dondurdu, Türkiye’yi terk eden üniversiteli gençliğin sayısında ciddi artışlar yaşandı, gençliğin geleceksizlik sorunu arttı, borçlanma ise gençlik için artık olağan bir durum haline geldi.

Geçtiğimiz yıl Z kuşağı tartışmalarıyla beraber Türkiye’de gençlik konusu ciddi bir ağırlık oluşturdu. AKP’den CHP’ye, Saadet Partisi’nden DEVA’ya kadar birçok düzen partisi gençliğe yönelik söylem ve vaatlerini arttırdı.
Tabii ki bu süreç aynı zamanda gençliğin taleplerini yükselttiği, tepkilerini dile getirdiği uğraklarla birlikte ilerliyor. AKP-MHP iktidarı gençlikle bağını kuramıyor, düzen partileri ise gençliğe oy deposu ve sıçrama tahtası olarak yaklaşıyor.

Uzun süredir tartışma konusu olan KYK borçları ise bu yaklaşımları açıkça ortaya çıkartmış durumda. Bütün bunlarla birlikte gençliğin gelecek mücadelesine güç veren, gençliğin sorunlarının çözümünün parasız, eşit eğitim sağlanabilecek, işsizliğin yasaklanacağı bir düzende olacağını söyleyen komünistler de var.

KYK borçları ile ilgili düzen partilerinden “çözüm önerileri” gelmeye başladı. Peki düzen partileri ne diyor? Düzen partileri gençliğin sorunlarına gerçekçi çözüm üretebilecek mi? Komünist gençler neyin mücadelesini yükseltiyor?

CHP:KYK BORÇLARINI FAİZSİZ ŞEKİLDE YAPILANDIRACAĞIZ

CHP muhalefet içerisinde gençliğin sorunlarıyla en fazla ilgilendiğini iddia eden partilerden biri. Gençliğin tepkilerinin arttığı, düzene karşı duruşun güçlendiği dönemlerde ise CHP’nin devreye girmesi tesadüf değil. Boğaziçi eylemlerinin üniversite içerisinde devam etmesini salık veren CHP, birçok noktada AKP’den farklı bir hat ortaya koyamıyor.

Gençliğin sorunlarına dair “çözüm önerileri” sıralayan CHP, KYK borçlarında ise faizsiz yapılandırmayı öne sürdü. CHP iktidara geldiğinde alınan kredilerin anaparası üzerinden yapılandırmayla ödeneceğini ileri süren Kılıçdaroğlu sorunun temelini ise göz ardı ediyor.

DEVA PARTİSİ: BORÇLARIN ÖDENME ŞEKLİ İNSAFLI OLSUN

“Gençler vaat değil çözüm istiyor” diyen DEVA Partisi ise çözümü borçların insaflı ödenmesinde buldu. Bugün ülkemizde hüküm süren istibdat rejiminin geçmişteki ortağı olan DEVA, gençliğin işsizlik ve borçlanma sorunlarına dair “çözümler” sıralarken geçmişini unutmuşa benziyor.

Gençliğin borçlanmasında bir sorun görmeyen DEVA Partisi, sorunu borçların ödenme şeklindeki katılıkta buldu. “Dünya genelindeki örneklere bakıldığında ise; bazı ülkelerde gelir belirli bir seviyeye ulaşana dek geri ödemenin başlamayacağına hatta geri ödeme başladığında gelir üzerinden belirli bir yüzde ile ödemenin sınırlı tutulacağına ilişkin uygulamalar görülmektedir.” Denilen metinde çözüm önerileri olarak ise şunlar sıralandı:
Borcun peşin ödenmesi durumunda Yurt İçi ÜFE farkının yüzde 90’ı yerine tamamından vazgeçilmesini öneriyoruz.
Aylık taksit ödemelerinin aylık gelirin makul bir oranını aşmaması gerektiğine inanıyoruz.Yeniden yapılandırmanın bozulmasına ilişkin koşulların öğrenciler lehine iyileştirilmesini öneriyoruz. İki yıllık geri ödemesiz dönemin iş sahibi olmayanlar için endeks uygulanmadan ertelenmesini öneriyoruz. Geri ödenecek borcun güncel değerinin hesaplanmasında doğrudan Yİ-ÜFE yerine Yİ-ÜFE ile aylık gecikme zammı oranlarından düşük olanının esas alınmasını öneriyoruz.

TÜRKİYE KOMÜNİST HAREKETİ: KYK BORÇLARI SİLİNSİN!

Düzen partilerinin çözüm diye sunduğu, gençliğin sorunlarının temellerine değinmeyen, gençliğe seslenmenin aracı olan yaklaşımlarının karşısında ise komünistler parasız, eşit, bilimsel eğitimi, özel okul ve yurtların devletleştirilmesini, KYK borçlarının silinmesi gerektiğini savunuyor.

TKH Gençliği’nin yaptığı açıklamanın bir bölümünde şu ifadeler yer alıyor:

“Eğitimin bir sektör haline dönmesi, özelleşmesinin önünün açılması beraberinde eşitsizliği ve geleceksizliği de derinleştiriyor. Gençlik, okumak için ya kredi sistemine ya da ucuz iş gücü olarak çalışmaya mecbur bırakılıyor. Eğitimin niteliğinin ortadan kaldırılması ve kapitalizmin işsizlikten beslenen bir düzen olarak istihdam yaratmaması, gençliği üniversiteyi dondurmaya ya da bırakmaya itiyor. Geleceksizlik, işsizlik, yoksulluk, çaresizlik yaratan bu düzene ise ne borçlu ne de mecburuz!
Gençliği eğitim hakkına ulaşmak için krediye mahkûm eden ve hayata borçlu başlatan bu düzene boyun eğmiyoruz! Kredi borçlarının silinmesi için mücadeleyi yükseltiyoruz! Gençliği geleceksizlik kıskacına alan, okumamıza, araştırmamıza, kendimizi geliştirmemize, kendi bölümümüzle ilgili iş olanağına sahip olmamıza, yarını düşünmeden yaşamamıza olanak tanımayan bu düzene boyun eğmiyoruz! Yeni bir gelecek için mücadeleyi yükseltiyoruz!
Kapitalizm işsizlikten beslenir, biliyoruz! İşsizliğin yasak olacağı sosyalist Türkiye için örgütleniyoruz!
Genç arkadaş, seni de borçlandırma düzenine karşı “KYK Borçları Silinsin!” sesine güç katmaya, ülkemizin aydınlık yarınlarını kurmak, geleceksizliğe ve işsizliğe son vermek için için TKH Gençliği saflarında örgütlü mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz!”

Türkiye Komünist Hareketi, gençliğin sorunlarının kapitalist sistemden kaynaklandığını, sömürünün, özel mülkiyetin, eşitsizliğin bütün bu sorunları yarattığını, AKP iktidarının gerici ve piyasacı adımlarının ise bu sorunları derinleştirdiğini ifade ediyor. Gençliğin mücadelesinin ise yeni bir Cumhuriyet kavgasıyla birleşirse anlam kazanacağını vurguluyor. Düzen partileri 5 milyon KYK borçlusu genç için çözümü yapılandırmada bulurken, komünistler borçların silinmesi ve eğitimin her aşamasıyla ücretsiz olması gerektiğini ifade ediyor.