Askerliğini yaptığı sırada hayatını kaybeden Caner Sarmaşık için eylem: İntihar değil cinayet!

Suriye'de görevlendirdiği askeri birlikte intihar ettiği iddia edilen er Caner Sarmaşık için Romanlar Sakarya ve Kocaeli'de kitlesel eylemler düzenleyerek olayın aydınlatılmasını istedi.

Askerliğini yaptığı sırada hayatını kaybeden Caner Sarmaşık için eylem: İntihar değil cinayet!

Tekirdağ’ın Saray ilçesinde ikamet eden ve askerliğini Kayseri Komando Tugay Komutanlığı’nda yapan P. Er. Caner Sarmaşık’ın geçici görevle gittiği Suriye’de intihar ettiği iddia edildi.

Caner Sarmaşık’ın Roman olduğu için bölük komutanı tarafından uzun süredir aşağılandığı ve psikolojik baskı altında olduğunu iddia edildi.

Sarmaşık’ın ölümüyle ilgili iddialar üzerine Romanlar Sakarya’da yolu kapatıp protesto gösterisi düzenledi.

Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tangel yaptığı açıklamada,  “Caner kardeşimiz gönüllü olarak sınır harekatına katılmak istiyor fakat oradaki bölük komutanı bu arkadaşımıza roman olduğundan dolayı “şopar öyle yap, şopar böyle yap” gibisinden hakaretler ediyor. Caner kardeşimizin “Bana şopar demeyin” ve “bu roman kelimesiyle önüme çıkmayın” diyor fakat bölük komutanı da bu arkadaşımızın okuma yazması olmadığından dolayı bu arkadaşı rencide etmek için elinden geleni yapıyor. Git evine bunu ezberle diyor. Komutanım ben bunu nasıl ezberleyeyim benim okuma yazmam yok diyor. Komutanının üzerine gitmesi nedeniyle Caner kardeşimiz ailesini arayarak bu komutan ‘benim üzerime çok geliyor ne yapacağımı bilemiyorum’ diyor. Ailesi de muhtara gidiyor ve muhtar da bölük komutanını arıyor. Komutan da o bizim askerimiz aramızda bir sorun yok diyor. Aradığında bölük komutanı tabii, ‘Ben buna gıcık oluyorum, ben bunu ezeceğim, elimden geleni yapacağım’ diyemiyor. Sonrasında komutanı tekrardan bu çocuğa, ‘Sen aileni niye arıyorsun, bizi şikayet ediyorsun’ gibi cümleler kullanıyor. ‘Allah’ın şoparı, geri zekalı’ gibi hakaretlere maruz kalıyor Roman olduğundan dolayı. Bu konuşmadan sonra tekrar ailesini arıyor, “Bana sizinle konuştuğum için yine ‘Seni bak ne yapacağım, seni gerekirse burada öldüreceğim, burada gömeceğim ve ailene de bu onuru, şehitliği yaşatmayacağım’ gibi cümleler kuruyor” diyor.

Bu çocuk askeri silahla kendini vurarak intihar etmiyor. Küçük silahla ve bölük komutanının silahıyla vuruluyor bu çocuk. İntihar süsü veriliyor. İntihar eden hiçbir kişi silahı kalbine doğrultmaz. Direkt kafasına tutar. Bu bir kere mantık dışı. Bu komutan bu çocuğu vurmuştur arkadaşlar. Bunun araştırılmasını istiyoruz. Devlet büyüklerine sesleniyorum, bu ırk ayrımcılığı, bu millet ayrımcılığı devam etmesin. Devam ederse biz bunun peşinde duracağız. Bu eylemleri Türkiye’nin her yerinde gerçekleştireceğiz. Lütfen daha büyük olaylara maruz kalmadan bu olayı araştırın. Araştırın derken, bu komutanın yargılandığını tüm Roman camiası önünde sergilemelerini istiyoruz. Takipçisi olacağız bu sürecin. Vekillerimizi de aradım, ailenin yanına gidiyor. Gerekirse tekrar otopsi raporu yapılsın. O çocuğun cenazesine giren insanlar kalbinde bantlar olduğunu söylüyor. İntihar eden hiçbir insan silahı kalkıp da kalbine doğrultmaz. Direkt kafasına doğrultur.”

Yolu kapatan protestocuların yanına giden Sakarya İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, “Değerli vatandaşlarımız, şu anda tam olarak ne olduğunu bilmediğiniz bir haber üzerine burada toplanarak yasakları ihlal ediyorsunuz. Şimdi sosyal medyadan veya kulaktan kulağa duyduğunuz bilgilerin doğruluğunu hiçbirimiz bilmiyoruz” dedi.

KOCAELİ’DE DE EYLEM

Caner Sarmaşık’ın ölümüyle ilgili olarak Romanlar, İzmit ve Körfez’de de düzenledikleri uzun araç konvoyları ile tepkilerini gösterdi. Sarmaşık’ın kesin ölüm şeklinin açıklanmadığını iddia edenler Romanlar, kalabalık guruplar halinde eylem yaparak tepkilerini dile getirdi.

Körfez Roman Dernek Başkanı Bayram Denizci, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Askerlik görevini yaparken vefat eden şehittir ölümüyle ilgili şüphelerden bahsedilen “Caner Sarmaşık” yalnız değildir her şehit bu ülkenin ortak acısıdır roman olduğu için bunları yaşadıklarını söyleyen şehit yakınlarının yaşadıkları kabul edilemez biran önce bu yanlıştan dönülmeli ve şehidimizin ve ailesinin hakkı teslim edilmelidir bu konunun ciddiyetle üzerine gidilmeli yetkililer kamuoyunu tatmin edecek bilgi ve açıklamaları yapmalıdır” dedi.