'Kırmızı' renkli Kastamonu'da ziyaretlere korona yasağı

100 binde 197,41 vaka görülen ve vaka sayısı en fazla artan iller arasında yer alan Kastamonu'da, taziye, hasta ve ev ziyaretleri yasaklandı.

'Kırmızı' renkli Kastamonu'da ziyaretlere korona yasağı

Bakanlığın açıkladığı haftalık koronavirüs verilerine göre 100 bin vakada 197,41 vaka görelen ve son haftalarda vaka sayısı en çok artan iller arasında olan Kastamonu’da yeni koronavirüs yasakları getirildi.

Buna göre Kastamonu’da, taziye, hasta ve ev ziyaretleri yasaklandı. Valilikten yapılan açıklamada, İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararla, cenaze defni öncesi ve sonrasında her türlü yiyecek-içecek ikramının yasaklandığı belirtildi.

Toplu taziye kabulü ile taziye ziyaretlerinin yasaklandığının belirtildiği açıklamada, “Covid-19 hastalığı buluşma riski nedeniyle kent genelinde, uzun ve önemli hastalık geçiren kişilerin, ikametlerine dönüşü sonrası yapılacak hasta ziyaretlerinin pandemi sonrasına ertelenmesine karar verilmiştir.” ifadesine yer verildi.

Muhtarlar tarafından Covid-19 salgını açısından bulaş kaynağı oluşturacak olan ev ziyaretleri ve ev oturmalarının tespit edilmesi halinde, buna ait bilgilerin kolluk kuvvetlerine bildirilmesine karar verildiği aktarılan açıklamada, apartman ve site yöneticileri vasıtasıyla apartman ve site gibi toplu hayatın sürdürüldüğü kalabalık ikamet yerlerinde ortak kullanım alanlarının kalabalık oluşturacak bir şekilde kullanımının engelleneceği aktarıldı.

Marketlerde en az bir asıl bir yedek Covid-19 denetim görevlisinin belirleneceğinin bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Denetim görevlilerinin isimlerinin market girişinde görülebilecek bir yere asılmasına, müşterilerin markete girmeden önce el dezenfektanı ile en az yüzde 70 alkol içeren kolonya kullanımları sağlanacaktır. Marketlerin içerisinde de müşterilerin kullanması için değişik yerlere el dezenfektanı konulacaktır. Tedbirlere ilişkin takibin market yönetimince yapılmasına ihlal tespit edilmesi durumunda işletme ve ihlal edenlere yönelik gerekli cezai işlemler uygulanacaktır. Marketlere girişlerde görevlilerce ateş ölçüm uygulanması devam ederek, vücut ısıları 38 derece ve üzerinde olanların tespiti halinde ivedi bir şekilde sağlık teşkilatıyla irtibata geçilerek ilgililerin sağlık tesislerine yönlendirilmesi yapılacaktır.”

Açıklamada, şehirler arası otobüs seyahati yaptıktan sonra Covid-19 pozitif olduğu öğrenilen kişilerin temaslılarının tespit edilmesi için en geç 12 saat içinde yolcu listelerinin otobüs firmaları tarafından eksiksiz bir şekilde ilgili sağlık kuruluşlarına verileceğine de işaret edildi.