Kılıçdaroğlu'ndan yeni açıklama: Bütün partilere çağrı yapıyorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz” sözleriyle başlayan tartışmalara ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu'ndan yeni açıklama: Bütün partilere çağrı yapıyorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz” çıkışıyla birlikte gelişen tartışmalar sonrası yeni bir açıklama yaptı.

Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerine karşılık HDP’li Sezai Temelli’nin, “Demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır” ifadesine karşın, “Ben görüşümüzü söyledim. Bizim için bu konuda tek adres var o da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Parlamento dışında bir adres yoktur. İmralı da Kandil de muhatabımız değildir” yorumunda bulundu.

Halk TV’den Fikret Bila’ya konuşan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşu dahil en kritik sorunlarını Meclis’te çözmüştür. Meclis millet iradesinin Kabe’sidir. O kadar ki bu Meclis, Mustafa Kemal Atatürk’e başkomutanlık yetkisini bile 3 aylık süreyle vermiştir. Gerek gördüğünde yine belli süreyle yetki vermiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, yetkileri konusunda çok hassastır. Bu nedenle Türkiye yine kritik, çok önemli sorunlarını Meclis’te çözmelidir. Kürt sorununun çözüm yeri de Meclis’tir. Parlamentoyu çözüm yeri olarak gösterirken sadece HDP’ye çağrı yapmış olmuyorum. Bütün partilere çağrı yapıyorum. Bu sorunu Meclis’te hep birlikte, konuşarak, görüşerek çözebiliriz, çözmeliyiz.”

Kılıçdaroğlu, “Geçmiş dönemde Meclis dışında çözüm denendi ve başarısız oldu. Ben o zaman da Meclis dışında çözüm aramanın yanlış olduğunu, stratejik bir hata olduğunu söylemiştim. Eleştirilerimi, uyarılarımı dile getirmiştim. Çözüm süreci olarak adlandırılan o dönem başarısızlıkla sonuçlandı. Çünkü adres yanlıştı. Stratejik yanlıştı” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, HDP’nin muhatap alınması gerektiği düşüncesinin nedenini ise  “HDP meşru bir partidir. Vatandaştan oy alarak Meclis’e gelmiştir. Meclis’te grubu vardır. Meclis Başkan Vekilliği vardır ve sırası gelince Meclis’i HDP’li başkan vekili yönetmektedir. Bu bakımdan sorunların çözümünde muhataptır” diyerek açıkladı.