Kılıçdaroğlu'ndan Esad açıklaması: Görüşmeyi asla düşünmüyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye'ye bir ziyarette bulunup bulunmayacaklarına ilişkin, "Şu anda öyle bir çalışma görünmüyor. Suriye ile zaten İdlib sorunu varken bir görüşme asla düşünmüyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan Esad açıklaması: Görüşmeyi asla düşünmüyoruz

Bolu Abant’ta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla iki gün süren CHP TBMM Grubu Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı sona erdi.

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, HDP ile bir temasları olup olmadığına ilişkin “Bütün siyasi partilerle görüşüyoruz. Kendi görüşlerimizi ifade ediyoruz. Demokrasiyi, medya özgürlüğünü, yargı bağımsızlığını aşağı yukarı bir demokraside olması gereken asgari normları savunuyoruz zaten. Dolayısıyla bu bağlamda biz HDP ile de zaman olursa ortam olursa yer olursa görüşürüz, görüşmeyiz diye bir kuralımız yok zaten” dedi.

HDP’nin seçim politikasıyla ilgili olarak deklare ettiği “Tutum Belgesi” için ise Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“HDP ittifak içinde zaten yer almayacağını kamuoyuna deklare etti. Kendilerinin demokrasiden yana tavır takınmaları; özellikle Kürt sorununun çözümü konusunda parlamentonun yetkili olması, yetkili olarak görülmesi değerli şeyler. Çatışmalardan uzak tutulmasıyla, durulmasıyla ilgili de bir görüş var, yanlış hatırlamıyorsam mesela HDP ‘Türkiye’deki bütün toplumsal kesimlerin sorunlarını ve kaygılarını dikkate alan yapıcı bir rol üstlenmeye hazırdır’. Bu cümle önemli mesela. ‘Bütün kesimlerin hem kaygılarını da dikkate alarak’ diyor ‘bir rol üstlenebiliriz’. Yani toplumda kendilerine yönelik var olan kaygıları gidermeye dönük de adım atmaya bir anlamda hazır olduklarını söylüyorlar. Yine ‘sorunları konuşarak, müzakere edilerek diyalog yoluyla çözmek temel düsturumuzdur’ diye bir açıklaması da var. Bu da çok önemli, değerli. Evet, demokrasilerde sorunlar oturulur, konuşulur, tartışılır ve öyle çözülür. Dolayısıyla biz HDP’nin yaptığı açıklamayı bu bağlamda değerli buluyoruz.”

“NASIL UYDURUYORLAR HAYRET EDİYORUM. DAVET GELSE ‘GELDİ’ DERİZ”

Partisinin Erbil ziyareti gibi yakın süreçte Suriye ve İran’a ziyaret söz konusu olup olmayacağına ilişkin Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Şu anda öyle bir çalışma görünmüyor. Suriye ile zaten İdlib sorunu varken bir görüşme asla düşünmüyoruz. Gazetelerde televizyonlarda yer aldı, ‘Efendim davet gelmiş.’ Yok öyle bir şey. Nasıl uyduruyorlar ben de hayret ediyorum. Davet gelse davet geldi deriz. Ayıp bir şey değil ki. İdlib şu anda hem Türkiye için hem Suriye için Amerika için Rusya için Çin için AB için çok kritik bir bölge. Çünkü burada çok sayıda terör örgütünün konuşlandığını biliyoruz. Terörden bölgenin arındırılması gerektiğini de biliyoruz ama bugüne kadar arındırılmadı. Ne yapılır bundan sonra bilmiyorum Suriye ve Rusya İdlib’deki terör örgütlerini dağıtmak için havadan ve karadan saldırıya geçerlerse bunun Türkiye’ye yönelik herhalde yine bir buçuk 2 milyonluk bir mülteci akının yolunu açacak. Bu çok ciddi bir risk. Bu sorunun çözülmesi lazım. Erdoğan’ın bu sorunu çözme kapasitesi yok. Bu sorunu ancak biz çözeriz.”

Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, KRT TV’deki Şimdiki Zaman programında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Kılıçdaroğlu ile temas kurduğunu öne sürmüş, ancak iddia parti yetkilileri tarafından yalanlanmıştı.