Kılıçdaroğlu ve Babacan'dan ortak açıklama

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın "dava açın" talimatına ilişkin, "Bunun akılla mantıkla ilgisi var mıdır. Üzerinde durduğumuz nokta bu. Devleti politize etmesinler" dedi.

Kılıçdaroğlu ve Babacan'dan ortak açıklama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, CHP Genel Merkezi’nde yaptıkları görüşmenin ardından ortak açıklamada bulundu. Yapılan ortak açıklamada ikili bazda güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili diyalog ve istişare süreci başlattıkları açıklandı.

Basın açıklamasında konuşan Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın “dava açın” talimatına ilişkin, “Bunun akılla mantıkla ilgisi var mıdır. Üzerinde durduğumuz nokta bu. Devleti politize etmesinler” dedi.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın militan tartışmasına ilişkin “Kendilerine oy vermeyen herkesi militan olarak görüyorlar” diyerek dava açma çağrısında bulunmasıyla ilgili, “Erdoğan’ın ‘Bütün valiler dava açsın’ demesi, ‘Bütün valiler benim emrimdedir, talimat veriyorum’ demektir. Devleti politize etmesinler. Onlar yasaların ön gördüğü hizmeti vermek zorundadırlar” açıklamasında bulundu.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Z KUŞAĞININ ÖNÜNDE TARTIŞALIM”

“Erdoğan Z kuşağına güveniyorsa gelip Z kuşağının önünde oturup tartışalım. Ben güveniyorum Z kuşağına. İsterse a Haber’de tartışabiliriz. Asla ve asla çekinmiyorum. Benim görevde olduğum dönemle ilgili bir müfettiş ordusu görevlendirdi. Tek kuruş bulamadı.

SSK ELEŞTİRİLERİNE YANIT

“SSK ile ilgili söylüyor. Korkmasın gelsin kurmaylarını da alsın gelsin. Oturup tartışalım. O bana 10 soru sorsun ben 5 soru soracağım. O isterse 100 soru sorsun ben yine 5 soru soracağım. Çekinmiyorum. Verilmeyecek hiçbir hesabım yoktur. Ama onun sadece bize değil egemen güçlere dahi verecek hesabı vardır. Mal varlığını araştırırız dediğimiz zaman tık çıkmadı. Mal varlığı dolayısıyla egemen güçlerin yönlendirmesi altında olan bir kişi TC devletini sağlıklı yönetemez ve o ülke için milli güvenlik sorunu haline gelir.”

ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

“Seçime karar verecek olan parlamento ve Sayın Erdoğan. Ne zaman arzu ederlerse seçime gidebiliriz. Ama biz yarın seçime gidecekmiş gibi çalışıyoruz.

Teröre her zaman karşı çıktık, çıkacağız. Çin’de Uygur Türklerine yapılanları doğru bulmuyoruz. Bir insan hakkı ihlali varsa, dünyanın nerede olduğu fark etmiyor o ihlallere karşı çıkmak zorundayız.”

Babacan’ın ise konuşmasından satır başları şöyle:

“Bildiğiniz gibi bizim ve pek çok siyasi partinin güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili hazırlıkları var. Bizim hazırlığımız önemli bir aşamaya geldi. Fakat bu çalışmayı kamuoyu ile paylaşmadan önce bir mutabakat zemini oluşturmayı önemli görüyoruz. Böyle bir sürecin başlatılması ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk.

CHP’nin de önemli hazırlıkları var. Bundan sonraki süreçte ikili bazda heyetlerimizin güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili bir diyalog ve istişare sürecinin başlatmasının iyi olacağı kararına vardık.

Ülkemizde ciddi bir sistem sorunu ve yönetim zihniyeti sorunu var. Sistem değiştirme ile ilgili hazırlıklar son derece önemli. Böyle bir süreci de başlatmayla ilgili karar da aldık. Demokrasimiz için inşallah hayırlı olur.”

74 MADDELİK ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ

“Mayıs ayından itibaren çalıştığımız 74 maddelik anayasa değişiklik teklifi var elimizde. Bunu bu şekliyle sadece siyasi partinin çalışması olarak ortaya koymanın metod olarak doğru olmayacağını düşündük. Bir vizyon belgesi çerçevesinde siyasi partilerle ve STK’lar ve meslek örgütleriyle görüşerek bir süreç işletmek istiyoruz.”