Kıbrıs'ta avukatlar eyleme çıkıyor

"Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri tarafından, yargının bağımsızlığı ve hukuk devleti ilkelerinin ihlal edilmesine yönelik yapılan açıklamalara karşı sesimizi daha yüksek bir sesle çıkarmak adına eylem yapma kararı aldık."

Kıbrıs'ta avukatlar eyleme çıkıyor

Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’ta Anayasa Mahkemesi’nin laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle, Din İşleri Dairesi‘nin Kur’an kursu açmasını yasaklaması ile ilgili olarak sert ifadeler kullanmıştı.

“Anayasa Mahkemesi Başkanının yapmış olduğu açıklamayı kabul etmemiz mümkün değil. Laiklik anlayışı onların anladığı gibi değildir ve Kuzey Kıbrıs bir Fransa değildir” diyen Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın “bu yanlışından süratle dönmesi gerektiğini” ifade ederek, “dönmediği takdirde atacağımız adımlar da bundan sonraki süreçte farklı olacaktır, bunu da bilmeleri gerekir” ifadelerini kullanmıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da sosyal medya hesabından alınan kararı eleştirerek kararın “ideolojik ve dogmatik bir aklın ürünü” olduğunu iddia etmiş; “Laikliği bu denli sığ ve yanlış bir şekilde yorumlamak temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik bir adımdır” yazmıştı.

Kıbrıs’taki hukukçulardan Erdoğan’ın ve AKP’lilerin bu sözlerine sert tepki geldi.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Konseyi, yargı bağımsızlığı için eylem kararı aldı.

Avukatlar pazartesi günü davaları erteleyecek ve sabah saat 09:30’da Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde cübbeleriyle eylem yapacak. Kıbrıs Türk Barolar Birliği Konseyi ayrıca Lefkoşa, Güzelyurt, Girne ve Mağusa mahalli baroları tarafından şu açıklama yapıldı:

“Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri tarafından, yargının bağımsızlığı ve hukuk devleti ilkelerinin ihlal edilmesine yönelik yapılan açıklamalara karşı sesimizi daha yüksek bir sesle çıkarmak adına eylem yapma kararı aldık. İlgili gündeki tüm davalar, mahkeme tarafından liste üzerinden ertelenecektir. Bu çerçevede tüm üyelerimizi ve yargı personelini, demokrasinin en temel unsuru olan hukukun üstünlüğünü savunmak için, 19 Nisan 2021 pazartesi günü saat: 09:30’da Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde cübbelerimizle gerçekleştireceğimiz basın açıklamasına davet ediyoruz. “