"Kıbrıslı Türklere 97 bin pasaport ve 110 bin kimlik verdik"

Maraş kararında imzası olan KKTC Bakanları, Başbakanı ve Cumhurbaşkanı'nın AB pasaportları iptal edilmişti. Güney Kıbrıs Başbakanı Nikos Anastasiadis konuya dair açıklamalarda bulundu.

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis, Maraş kararında imzası olan Kuzey Kıbrıs Bakanlar Kurulu üyeleri, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve komite üyelerinin Avrupa Birliği (AB) pasaportlarının iptal edilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Pasaport konusunda gerilimi tırmandırmak istemediğini belirten Anastasiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıslı Türklere 97 bin seyahat belgesi ve 110 bini aşkın kimlik verdiğini söyledi. Anastasiadis, AB pasaportu iptal edilen isimlerden biri olan Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “ayrımcılık” iddialarının asılsız olduğunu ifade etti ve “Pasaportların iptali, eylemleri Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, egemenliğini ve statüsünü baltalayan ve elbette tüm Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızı değil, kesinlikle sınırlı sayıda kişiyi ilgilendirmektedir” dedi.

Anastasiadis şunları söyledi:

“Bay Tatar, kararın ırkçı ve vatandaşlar arasında ayrımcılık yapılması nedeniyle insan hakları ihlali olduğunu iddia ediyor.

Yanıt olarak Sayın Tatar’a kendisinin de kamuoyuna yaptığı açıklamalarda aynen şöyle dediğini hatırlatmak isterim: ‘… Biz farklı bir ırkız. Türkçe konuşuyoruz, dinimiz İslam, vatanımız Türkiye.’

Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızın haklarına saygı göstererek 97.000 seyahat belgesi düzenlerken, Kıbrıs vatandaşlığını teyit eden Kıbrıslı kimlik sahiplerinin sayısı 110.000’i aşmaktadır. Bu nedenle, ayrımcılık iddiaları asılsızdır, çünkü pasaportların iptali, eylemleri Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, egemenliğini ve statüsünü baltalayan ve elbette tüm Kıbrıslı Türk yurttaşlarımızı değil, kesinlikle sınırlı sayıda kişiyi ilgilendirmektedir.

Sayın Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki halkın ortak Cumhuriyeti olduğunu ve pasaportların Kıbrıs Cumhuriyeti Kuruluş Anlaşmalarında doğal bir hak olarak güvence altına alındığını ve bu hakka saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Yanıt olarak şunu belirtmek isterim:

Sayın Tatar’ın Kıbrıs vatandaşlarının iki halk olarak ayrılmasına ya da başvurduğu anlaşmaları açıkça ihlal eden iki devletin çözümüne yönelik tutumlarıyla çelişmektedir.

Dolayısıyla, Sayın Tatar iddia ettiği şeyi kastediyorsa, Kıbrıslı Türklerin anayasal kurumlara geri dönmesiyle anayasal düzenin yeniden kurulmasını kabul etmeye tamamen hazır demektir.”