Kıbrıs görüşmelerinin ardından Ersin Tatar ve Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama

Kıbrıs zirvesinin sona ermesinin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak açıklama yaptı.

Kıbrıs görüşmelerinin ardından Ersin Tatar ve Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cenevre’de BM öncülüğünde, Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla 5+1 formatındaki gayri resmi Kıbrıs konulu konferansın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ersin Tatar, konuşmasında şunları söyledi:

“Toplantının esas amacı ortak zemin var mı yok mu buna bakmaktı. Şu an bir zemin olmayabilir ama ileride olabilir. Bizim eski şartlarda masaya oturmamız mümkün değildir. Eşitlik temelinde bir niyetin olmadığını gördük.

Rum Kesimi’nin amacı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı ve anayasal değişiklikle Kıbrıslı Türklerin buna yama edilmesidir. Günün sonunda Türkiye’de bağlarımızın kopmasını bekliyorlar, bu mümkün değil.

Tek egemenliğe yama olmamızı kimse bekleyemez. Ancak egemen eşitlik kabulüyle masaya otururuz.”

Bakan Çavuşoğlu ise “KKTC’nin egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözüm önerisine çok güçlü bir şekilde destek vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis’in toplantıya yeni bir vizyon getiremediğine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Takılmış plak gibi eski söylemlerini tekrarladı. KKTC’nin bağımsızlığı, egemenliği ve eşitliği konusunda ödün vermeyeceğiz” dedi.