KDHC'den Biden yönetiminin temas çabasına yanıt: Ucuz numara

KDHC Birinci Dışişleri Bakan Yardımcısı, yeni ABD yönetiminin temas başlatma çabalarının 'düşmanca politikalardan geri dönülmedikçe cevap bulamayacak ucuz numaralar' olduğunu söyledi.

KDHC'den Biden yönetiminin temas çabasına yanıt: Ucuz numara

Joe Biden yönetiminin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ile iletişime geçmeye çalıştığı, ama karşı taraftan henüz yanıt alamadığını duyurmasının ardından Hint-Pasifik turuna çıkması ve Güney Kore’de Çin ve KDHC’yi hedef alan açıklamalar yapması, Pyonyang’a ilk resmi tepkiyi verdirdi.

KDHC Birinci Dışişleri Bakan Yardımcısı Choe Son Hui, ABD yönetiminin temas başlatmaya çalıştığını doğrulayarak bunların ‘düşmanca politikalardan geri dönülmedikçe cevap bulamayacak ucuz numaralar’ olduğunu söyledi. Tersleme, Biden yönetiminin ilk yurtdışı ziyaretinin Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Savunma Bakanı Lloyd Austin tarafından Güney Kore’ye düzenlendiği sırada geldi.

Choe, yaptığı açıklamada, ‘Biden yönetiminin şubattan beri üçüncü bir ülke üzerinden çeşitli e-posta ve telefon mesajları göndererek temas girişiminde bulunduğunu’ belirtti.

Bunların ‘zaman kazanmak ve kamuoyunda algı yaratmak için ucuz numaralar’ olduğunu dile getiren kadın diplomat, “Yeni rejimin gelmesinden beri ABD’den duyulan sadece ‘KDHC tehdidine’ dair delice kuram ve ‘tümüyle nükleer silahsızlanmaya’ dair temelsiz söylem” dedi.

Washington’ı Pyonyang’a yönelik yaptırımları ve Pyonyang’a karşı askeri tatbikatları devam ettirdiği için de eleştiren Choe, ‘düşmanca politikadan çark edilmedikçe ve iki tarafın eşit temel üzerinde söz alışverişinde bulunması imkanı oluşmadıkça diyaloğun mümkün olmadığını’ ifade etti.