Kayıp paralara bir yenisi daha eklendi: Diyanet Vakfı'nın faaliyet raporu nerede?

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, bugünkü yazısında iktidarın kontrolünde buhar olan paralara bir yenisini daha eklenerek, Diyanet Vakfı'nın faaliyet raporu nerede diye sordu.

Kayıp paralara bir yenisi daha eklendi: Diyanet Vakfı'nın faaliyet raporu nerede?

128 milyar dolar, deprem vergileri ve gazileri için toplanan paralar diye devam edebileceğimiz, varlığı konusunda şüphe olmamasına rağmen akıbetinin belirsiz olduğu bu paralara bir yenisi daha eklendi.

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, bugün yazdığı yazısında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kara kutusu olarak bilinen Diyanet Vakfı ile ilgili usulsüzlükleri yazdı.

Pehlivan, “TDV, 2019’dan beri bağış konusunu sır gibi saklıyor. Zira, her yıl hazırladığı faaliyet raporlarında bağışların nereden ne kadar geldiği ayrıntılarıyla yer alıyordu. Ancak 2019 raporunda toplam bağış miktarı saklandı. Daha da çarpıcısı, 2020 yılına ait faaliyet raporu da halen yayımlanmadı” diyerek paraların akıbetini soran Pehlivan, bu soruya bir tülü cevap verilemediğine dikkat çekti.

Pehlivan’ın yazısındaki ilgi kısım şu şekilde:

DİYANET’İN RAPORU NEREDE?

128 milyar dolar nerede?

Deprem vergileri nerede?

15 Temmuz raporu nerede?

Gaziler için toplanan paralar nerede?

İşte bu “kayıplara” bir yenisi daha eklendi.

Şöyle anlatayım… Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “kara kutusu” olarak bilinen bir kurumu var: Türkiye Diyanet Vakfı (TDV).

Sayıştay denetimi yok ama vergi muafiyeti de izin almadan yardım toplama hakkı da var. Her yıl yüzlerce milyon liralık bağış topluyor. Gelirleriyle de cami ve Kuran kursu yapıyor ya da afet bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerine yardımcı oluyor. Buraya kadar her şey normal.

Normal olmayan şu:

TDV, 2019’dan beri bağış konusunu sır gibi saklıyor. Zira, her yıl hazırladığı faaliyet raporlarında bağışların nereden ne kadar geldiği ayrıntılarıyla yer alıyordu. Ancak 2019 raporunda toplam bağış miktarı saklandı.

Daha da çarpıcısı, 2020 yılına ait faaliyet raporu da halen yayımlanmadı.

Bir türlü verilmeyen cevap

Gazeteci Burcu Karakaş, “Biz Her Şeyiz / Diyanet’in İşleri” adlı bir kitaba imza attı. Adından da anlaşılacağı üzere, Diyanet merceğe alınıyordu. Gazeteci Karakaş kitabında Türkiye Diyanet Vakfı’nın bağışları saklamaya başlamasını da dert etmişti. Öğrendim ki yazım sürecinde vakfa şöyle bir e-posta attı:

“Merhaba,

TDV’nin Bilgi Edinme Kanunu kapsamında olmaması nedeniyle sizinle iletişime geçiyorum. İnternet sitenizdeki raporları inceliyorum ancak bütçeye dair oldukça karmaşık bir tablo var. Her şeyden önce, 2019 raporunda diğer raporlarda olan ‘bütçe uygulaması’ bölümü incelediğim kadarıyla yok. Bunun bir nedeni var mı? Ayrıca 2017 raporunda bağışlar kura göre dağılım gösterirken 2018’de TL cinsinden verilmiş ve toplam miktar da yazmıyor, epey küçük yazan rakamları okuyucunun toplaması bekleniyor sanırım. Bu bağlamda, 2015’ten bu yana vakfın topladığı bağış miktarını senelere göre aktarmanızı rica edeceğim.”

Şu yanıt geldi: “Talebinize en kısa sürede cevap vereceğiz. İlgili arkadaşlarımız gerekli hazırlıkları yapıyor.”

Buna rağmen…

Burcu Karakaş’a sordum, vaat ettikleri cevap bir türlü verilmedi.

Demem o ki…

Şeffaflık artık o kadar uzak bir köy ki Diyanet oraya gitmeyi unutmuşa benziyor.