Katil ABD'nin Küba sosyalizmini boğma çabası: Yeni yaptırımlar geliyor

Dünya'nın her yerine demokrasi götürme bahanesiyle milyonları katleden ABD emperyalizmi yıllardır dize getiremediği devrimci Küba'ya yeni yaptırımlar getiriyor.

Katil ABD'nin Küba sosyalizmini boğma çabası: Yeni yaptırımlar geliyor

ABD yönetimi, Küba’da hükümet karşıtı gösterilere katılan protestoculara yönelik baskıları gerekçe göstererek Küba Savunma Bakanı Alvaro Lopez Miera ile Küba İçişleri Bakanlığına bağlı özel kuvvetler birimini yaptırım listesine aldı.

Söz konusu yaptırımla Biden yönetimi, Küba hükümetine karşı ilk adımı attı.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Küba’da 11 Temmuz’da başlayan demokrasi yanlısı, barışçıl protestoları bastırdıkları gerekçesiyle Küba Savunma Bakanı Alvaro Lopez Miera ile İçişleri Bakanlığına bağlı özel kuvvetler biriminin yaptırım listesine eklendiği kaydedildi.

Hazine Bakanı Janet Yellen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Küba halkının temel ve evrensel hakları için hükümeti protesto ettiğini belirtti.

Yellen, “Hazine, Küba halkını demokrasi ve Küba rejiminden kurtulma arayışında desteklemek için bugün uygulananlar da dahil olmak üzere Küba ile ilgili yaptırımlarını uygulamaya devam edecek” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu daha başlangıç. ABD, Küba halkına yönelik baskılardan sorumlu bireylere yaptırım uygulamaya devam edecek” dedi.

Beyaz Saray basın ofisinden yapılan açıklamada, Biden’ın “Küba’daki, yıldırma ve susturma tehditlerine rağmen konuşma cesareti gösteren halka yönelik toplu gözaltı ve düzmece yargılamaları kesin olarak kınıyorum” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Küba halkının ifade ve gösteri özgürlüğü olduğu kaydedilerek, Biden yönetiminin “Küba’da göstericilerin yanında yer aldığı, halkın taleplerine baskı ile cevap veren ülke rejimine karşı yeni yaptırımlar getirdiği” belirtildi.

Başkanlık kampanyası sırasında Biden, eski başkan Donald Trump’ın Küba’ya yönelik katı seyahat ve ekonomi politikalarını kaldıracağını ifade etmişti.

ABD’nin Florida eyaletinde yoğunlaşan ve 2020 seçimlerinde Trump’ı destekleyen Küba kökenli Amerikalılar son dönemlerde Biden’ı Küba’daki protestoculara yeterince destek vermemekle eleştiriyordu.

 

Küba’da sosyalizm karşıtı gösteriler

Küba’da düzenlenen ABD destekli gösterilerde, ülkede kötüleşen ekonomik şartları protesto edip hükümetten sözde özgürlük istemişti.

Göstericiler, “kahrolsun diktatörlük” ve “özgürlük istiyoruz” şeklinde sloganlar atmış, sosyal medyada ise bazı bölgelerde yağma olaylarının meydana geldiği görüntüler paylaşılmıştı.

Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel ise Küba televizyonu ve ulusal radyodan halka seslenerek “Vatanımızın egemenliğini teslim etmeyeceğiz, tüm devrimcileri, devrimi her yerde savunması için sokaklara çıkmaya çağırıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Çağrıya tepkisiz kalmayan devrimci Kübalılar ABD’nin kalkıştığı karşı devrime engel olmak ve devrime sahip çıkmak için sokaklara döküldü.

VANDALLAR

Diaz-Canel, 12 Temmuz’da düzenlediği basın toplantısında, Küba halkının mutsuzluğunun başlıca sebebinin ABD yaptırımları olduğunu belirtmiş, ülkede meydana gelen gösterileri “vandalizm” olarak nitelendirmişti.