Katar'a ait bir uçak Kabil Havalimanı'nın işletmesini görüşmek için Kabil'e iniş yaptı

AFP haber ajansı'nın bildirdiği habere göre, bir Katar jetinin Taliban kontrolündeki Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havalimanının işletilmesini görüşmek üzere kente indiğini bildirdi.

Katar'a ait bir uçak Kabil Havalimanı'nın işletmesini görüşmek için Kabil'e iniş yaptı

Afganistan’da ABD’nin çekilmesinin ardından ülke genelinde yönetimi yeniden ele geçiren Taliban’ın başkent Kabil’deki havalimanının nasıl işletileceği gündemdeki yerini koruyor. Türkiye’nin de daha önce işletme görevini yürütebileceğini açıkladığı havalimanı için AFP kaynakları, Katar’a ait bir jetin, havalimanının yeniden işler hale getirilmesini görüşmek üzere teknik bir ekiple Kabil’e indiğini duyurdu.

AFP’ye konuşan bir kaynak, “Havalimanının işletilmesi ve güvenliği konuları üzerinde yapılan görüşmeler devam ediyor” dedi. Kabil Havalimanının işletilmesi konusunda nihai bir karara varılmasa da Katar’ın teknik ekibi, karşı tarafın talebi üzerine gönderdiği belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Kabil Havalimanı’nın işler ve açık halde kalması konusunda Türkiye ve Katar ile çalıştıklarını söylemişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da bugün yaptığı konuşmada, “Bir süredir bölgesel ortaklarla çalışıyoruz. Buna Türk ve Katarlı ortaklarımız da dahil. Geçen hafta sonlarında havalimanının bir değerlendirmesinin yapıldığını ve bilgilerin tartışmalara katılanlara iletildiğini belirtmiştik. Bu yüzden bu konuda ortaklarımızın önüne geçmeyeceğiz. Havaalanının gelecekteki düzeni ve operasyonları söz konusu olduğunda herhangi bir ilerleme veya gelişme hakkında konuşmayı onlara bırakacağız, ancak Kabil’deki sivil havaalanının mümkün olan en kısa sürede yeniden açılmasını desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğimiz konusunda çok net olduk” demişti.