Karadeniz’de NATO tatbikatı, Dedeağaç’ta ABD üssü!

Türkiye, esir alınmış gibi. Türkiye, bugün ABD emperyalizminin kuyruğunda Rusya’yla karşı karşıya getiriliyor. Daha önce yine bizzat ABD’nin kuyruğunda Suriye’ye sokulduğu gibi.

Karadeniz’de NATO tatbikatı, Dedeağaç’ta ABD üssü!

BAŞYAZI

ABD emperyalizmi, komşumuz Yunanistan’ın Dedeağaç bölgesine askeri yığınak yapıyor. Helikopterlerin, uçakların ve tankların sevk edildiği Dedeağaç üssüne yapılan sevkiyatın Anadolu Ajansı’na göre nedeni Rusya’ya karşı Avrupa’nın korunması hedefiyle gerçekleştirilen tatbikatlar. Anadolu Ajansı’nda yapılan haberde aynen şu ifadeler yer alıyor: “15 NATO üyesi ülkenin katıldığı, Mayıs 2021’de düzenlenen, NATO “Steadfast Defender 2021” tatbikatı ve bununla ilişkilendirilmiş 26 ülkeden 30 binin üzerinde personelin katıldığı “Defender Europe 2021” tatbikatına Türkiye de önemli katkı sağlamıştı.”

ABD’nin Yunanistan’da 5, Girit’te 3 ve Güney Kıbrıs’ta 1 üssü bulunuyor. Dedeağaç üssüne, deniz ve kara unsurları konuşlanmış ve son zamanlarda ciddi oranda silah, tank, helikopter ve uçak sevkiyatı yapılmıştır. Rusya’ya karşı Balkanlar’ın ve Karadeniz ‘in “savunulması” kılıfıyla bu yığınağın yapıldığı söylenmesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamanın ise devletin resmi görüşü olup olmadığı tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile Ankara’da gerçekleşen görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında ABD’nin Dedeağaç Limanı’na askeri sevkiyatlarına ilişkin soru üzerine “Aslında sadece Dedeağaç bir üs değil, Yunanistan’ın kendisi şu anda Amerika’nın bir üssü durumuna gelmiştir. Şu anda Yunanistan’ın içerisindeki Amerikan üslerinin sayısını ben saya saya bitiremedim. O denli Yunanistan’ın içinde Amerika’nın üsleri var. Şöyle hepsini bir araya toparladığımız zaman ortaya öyle bir tablo çıkıyor ki Yunanistan’ın kendisi adeta Amerika’nın bir üssü gibi. Böyle bir tablo var.” yanıtını verdi. Dedeağaç’ın bunlar içerisinde sadece ufak bir bölge olduğunu söyleyen Erdoğan “Şu anda bütün bunlar niye yapılıyor, neden yapılıyor? Biz bunu tabii gerek (ABD Başkanı Joe) Biden’la gerek ilgililerle Savunma Bakanım, Dışişleri Bakanım yaptıkları görüşmelerde sorduklarında kaçamak cevaplar veriyorlar, dürüst davranmıyorlar” diye konuştu.

Erdoğan’ın bu açıklaması, Dedeağaç’ta büyük bir ABD askeri üssünün varlığının doğrudan Türkiye’ye karşı kurulmuş olduğuna işaret etmektedir. Bugün ABD ile bir yandan stratejik müttefikiz deyip diğer yandan ABD’nin bu adımını Türkiye’ye karşı yapılmış bir faaliyet olarak göstermek büyük bir çelişki ve kafa karışıklığıdır.

Üstelik Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kafa karışıklığı bundan ibaret değil. Bir yandan Yunanistan’ın Dedağaç bölgesine ABD’nin askeri yığınak yapmasını eleştirip diğer yandan Karadeniz’de ABD emperyalizmi ile birlikte ortak tatbikat yapmak söylemin ve pratiğin samimiyetsizliğini de gözler önüne seriyor.

Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, “Karadeniz’de Ukrayna donanması gemileri, ABD, Türkiye ve Romanya donanmasından gemilerle PASSEX tipi tatbikat gerçekleşti. Tatbikatta başka gemilerin yanı sıra ABD 6. Filosu’nun amiral gemisi Mount Whitney yer aldı. ABD donanmasına ait P-8 Poseidon devriye uçağı ve bir helikopter de tatbikattaydı” ifadeleri kullanıldı.

Benzer bir açıklama Türkiye Savunma Bakanlığı’ndan geldi. 6 Kasım Cumartesi günü ABD 6. Filosu amiral gemisinin katıldığı tatbikat için ABD tarafından yapılan sosyal medya paylaşımı ise Türkiye’nin de bu tatbikatta yer almasını süsleyerek veriyordu.

Karadeniz’de icra edilen bu tatbikata tepki gecikmedi. Putin, bu tatbikatın kendilerine karşı bir “meydan okuma” olduğunu söyleyerek “ABD ve NATO müttefikleri, Karadeniz’de plansız eylemler gerçekleştiriyor. Üstelik bu tatbikatlar için oldukça güçlü bir şekilde oluşturulan donanma grubu ve hava güçleri de tatbikata katılıyor. Bu bizim için ciddi bir meydan okuma” dedi.

Ortada Türkiye açısından büyük bir çelişki ve sorun bulunmaktadır. Bir yandan Akdeniz’de Güney Kıbrıs’ın Nemesis Tatbikatıyla Türkiye’ye verilen gözdağı diğer yandan Karadeniz’de Türkiye’nin katıldığı NATO tatbikatı! Bir yandan Türkiye’nin hemen sınır dibinde ABD askeri üssü/yığınağı ve bu yığınağa dönük soru işaretlerinin bizzat Erdoğan tarafından dile getirilmesi diğer yandan Karadeniz’de ortak askeri faaliyet.

Hem de ABD’ye rağmen S-400 alınan Rusya’ya karşı.

Türkiye, esir alınmış gibi. Türkiye, bugün ABD emperyalizminin kuyruğunda Rusya’yla karşı karşıya getiriliyor. Daha önce yine bizzat ABD’nin kuyruğunda Suriye’ye sokulduğu gibi.

AKP iktidarı, ABD emperyalizminin işbirlikçisi bir hükümet olarak şikâyet etme hakkına sahip değildir. Dedeağaç’taki ABD üssünden şikâyet etmek yerine Karadeniz’deki NATO tatbikatından çekilmek mümkünken. Tam da bu nedenle Erdoğan tarafından yapılan açıklama hem çelişkili hem de samimiyetsiz bir açıklamadır.

Karadeniz’de emperyalizmin yeni savaş senaryolarına ve provokasyon girişimlerine izin verilmemeli, ülkemiz buna ortak olmamalıdır. Komşumuz Yunanistan’da ABD emperyalizminin askeri varlığına karşı iki ülkenin halklarının ortak mücadelesi örülmelidir. ABD’nin Yunanistan’da bulunan üsleri sadece Rusya’yı değil ülkemizi de kuşatmaktadır, aynı zamanda Yunan halkının bağımsızlığına vurulmuş prangadır.

Tarihten ders almak gerekir. Alman emperyalizmi ile kurulan ittifak Osmanlı’yı savaşa sokmuştu. İki Alman zırhlısının Boğaz’dan geçip Çarlık Rusya’sının limanlarını bombalaması ülke tarihimizde bir dönüm noktasıdır.

ABD emperyalizminin çıkarları ülkemizin çıkarı değildir. Karadeniz’de ABD mevcudiyetine derhal son verilmelidir. Türkiye, Karadeniz’de emperyalizmin saldırgan siyasetinin kuyruğuna takılmaktan bir an önce vazgeçmelidir.