Kalın, Akar'ı mı yalanladı: 'Türkiye, Rus S-400 sistemleri konusunda geri adım atmayacak'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan 2 gün arayla S-400'lere dair dikkat çeken açıklamalar geldi. S-400 konusunda Türkiye'nin geri adım atmayacağını ifade eden Kalın'ın, S-400'leri depoya kaldırmaktan bahseden Savunma Bakanı Hulusi Akar'ı yalanladığı görüldü.

Kalın, Akar'ı mı yalanladı: 'Türkiye, Rus S-400 sistemleri konusunda geri adım atmayacak'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber yayınında gündeme ilişkin soruları cevapladı.

S-400’ler konusunda dikkat çeken açıklamalar yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, “S-400 kararı bir gecede alınmadı. Türkiye geri adım atmayacak” ifadelerini kullandı.

İbrahim Kalın dün CNN International’a yaptığı açıklamalarda ise “Sayın Cumhurbaşkanımız, Patriot ya da bir başka NATO müttefikinden başka bir savunma sisteminin satın alınması konusunda Türkiye’nin görüşmelere hazır olduğunu belirtti. Bunu yapmaya hazırız, tam iş birliğine hazırız. Biden yönetimiyle yeni bir sayfa açacağımıza inanıyoruz. Kendisi Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanımızı tanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

İbrahim Kalın’ın bugün yaptığı açıklamadan öne çıkanlar şu şekilde:

– S-400 kararı bir gecede alınmadı. Biz bunu ABD’li mevkidaşlarımıza anlattık. Bizim S-400 anlaşmasını imzalamamız CAATSA yaptırımlarından yaklaşık 4 ay öncedir. Hukuki açıdan bakılırsa söyledikleri tutarsız oluyor. ABD tarafı bu konuda şimdiye dek herhangi bir müzakereye girmeyeceklerini söyledi. Türkiye, Rus S-400 sistemleri konusunda geri adım atmayacak.

– Stratejik fotoğrafı doğru bir perspektifle okuduğumuzda bir mesafe alacağımızı düşünüyoruz. ‘Neden Rusya ile böyle bir anlaşma yapıyorsunuz’ meselesine dönüştü. Rusya bizim coğrafyamızın önemli bir aktörü. Nasıl ilişki kurduğunuz önemli.

– Çözüm yollarımızı önererek müzakere halinde olacağız. Önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanımızın Biden ile bir görüşmesi olabilir.

– (Osman Kavala) ABD’nin bu yargı sürecine saygı göstermesi gerekir. Devam eden bir süreç var. Dışişleri Bakanlığımız buna gerekli cevabı verdi.

– Biden yönetimi yeni adımlar atacaklarını söylediler. İlk teması geçen hafta ben yaptım ABD tarafıyla. Ortak hareket edebileceğimiz konuları konuştuk. S-400 ve F-35 konularını, FETÖ ve PYD/YPG desteğini de görüştük. CAATSA yaptırımlarını da ele aldık. Bunlar ABD ile ilişkilerimizi geriyor. Bu konular Obama döneminde başladı, Trump döneminde devam etti. Türkiye ile ilişkilerini önemsediklerini görüyoruz. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile önümüzdeki günlerde yine görüşmelerimiz olacak.

– Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu olmasa Suriye’nin kuzeyinde PYD/YPG’nin terör koridoru oluşacaktı. ABD’nin PYD/YPG desteği artık sonlanmalıdır. FETÖ’ye desteği bitmelidir.

Kongre’yi basanlara terörist dediler. ABD’nin artık bu gerçeği görmesi lazım. Türkiye’nin ulusal güvenlik noktalarını bilmesi lazım. FETÖ konusunda da adım adım mesafe alacağımızı düşünüyorum. PKK/YPG ve FETÖ ile mücadele bizim için ulusal güvenlik meselesi.

İŞTE AKAR’IN S-400’LERİ DEPOYA KALDIRMAKTAN BAHSETTİĞİ O AÇIKLAMASI: