Kalıcı yaz saati uygulamasına yurttaşlar tepki gösterdi: Elektirik masraflarımız arttı!

Kalıcı yaz saati uygulaması yurttaşların tepkilerine rağmen 5. yılına grdi.

Kalıcı yaz saati uygulamasına yurttaşlar tepki gösterdi: Elektirik masraflarımız arttı!

Ara tatil bitti, öğrenciler okula döndü. Dün saat 07.00 itibarıyla okul servisleri zifiri karanlıkta yollardaydı. Veliler, “Günler kısalmaya devam ediyor. Karanlık daha da artacak” diyor ve yetkililerden çözüm bekliyor.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın bakanlığı döneminde başlanan ve beş yılı geride bırakan kalıcı yaz saati uygulamasının okula giden çocuklara etkilerini yakından gözlemledik. Ara tatilden sonra çocuklar okula döndü. Dün saat 07.00 itibarıyla okul servisleri zifiri karanlıkta yollardaydı. Neredeyse tüm çocuklar servislerde uyuyordu. Bir veli ilkokul 1. sınıfa giden çocuğunun kendisine “Anne biz okula neden karanlıkta gidiyoruz” diye sorduğunu söyledi. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Eğitimci Ömer Yılmaz ise velilerden saat uygulamasına ilişkin çok şikâyet geldiğini söyleyerek “Karar alıcılar bize sırtını çevirmiş durumda. Kulaklarını tıkamışlar. Bu konuda bir an önce bir kararın hayata geçirilmesi gerekiyor. Günler kısalmaya devam ediyor. Aralıkta daha da karanlık olacak” dedi.

ELEKTRİK MASRAFLARIMIZ ARTTI

Hazal Ocak’ın sorularını yanıtlayan Veli – Der Başkanı Ömer Yılmaz, “Çocuklar hem serviste hem de okulda uyuyorlar. Derslerini de etkiliyor. Benim çocuklarım da saat 6.30’da çıkıyor. Servise biniyor. Saat 7.30 gibi okulda oluyor. 8.50’de dersleri başlıyor. Çocuklar okula gitmek istemiyor” dedi. Yılmaz çocuklarının okula gittiklerinde de uyuklama halinin devam ettiğini anlatarak özetle şöyle konuştu:

“Sabah ders işleyişini de etkiliyor. Sabah kalktığımızda mecburen elektrik tüketiyoruz çünkü karanlık. Elektrikler sürekli sabah açık. Elektirik masraflarımız arttı. Günler kısalmaya devam ediyor. Aralıkta daha da karanlık olacak. Özellikle anaokuluna giden, ilkokula giden çocuklar var. Erkenden gidiyorlar. Onlar açısından bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Herkes bu durumdan çok mağdur. Bu uygulamayı bıraksınlar.”

ANNE NEDEN UYANIYORUM?

Konuşulan veliler çocuklarının karanlıkta çok zor uyandıklarını, erken saatte hazırlıkların başladığını ve bu nedenle elektrik faturasının da arttığını anlattı. Çocuğu ilkokula giden bir veli, “Çocuğumu sabah kaldırdığımda ‘Anne hava hâlâ karanlık, ben neden uyanıyorum? Neden karanlıkta okula gidiyorum’ diye soruyor. Uykuya dönmek istiyor ve kalkamıyor” dedi.